Photos
Description

Εκτός από τα αναπτυξιακά προβλήματα της καθυστέρησης λόγου, για ένα παιδί που δεν μιλάει (π.χ. κατά την επίσκεψη στο ιατρείο του παιδιάτρου), θα πρέπει να σκεφτούμε την Εκλεκτική αλαλία. Είναι μια πολύπλοκη παιδική αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του παιδιού να μιλήσει και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά σε επιλεγμένες κοινωνικές καταστάσεις. Περιγράφεται η άρνηση τού παιδιού να μιλήσει έξω από το σπίτι, ενώ έχει φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική χρησιμοποίηση του λόγου στο σπίτι.

Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού και βιολογικές παράμετροι φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο στην αιτιολογία της εκλεκτικής αλαλίας. Κυρίως όμως οικογενειακές συνθήκες, όπως διαταραγμένη επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, ψυχιατρικά άρρωστοι γονείς, απομονωμένη κοινωνικά οικογένεια ή υπερπροστατευτική μητέρα συνδέονται αιτιολογικά με την εκλεκτική αλαλία. Οι γονείς πιέζουν επίμονα τα παιδιά τους να μιλήσουν, ενώ οι ίδιοι αποφεύγουν τις συγκρούσεις και καταφεύγουν στη σιωπή. Ψυχοδυναμικά, θεωρείται σύμπτωμα εχθρικής έκφρασης ή καταστρεπτικής ενόρμησης απέναντι σ' ένα γονέα που συνυπάρχει με την απαγόρευση έκφρασης του θυμού απέναντι σ' αυτό το γονέα. Μπορεί να αποτελεί επίσης ένα φοβικό σύμπτωμα, όπου η παρουσία του ξένου παίζει το ρόλο του φοβογόνου αντικειμένου.

Η Επιλεκτική Αλαλία χαρακτηρίζεται ως Ψυχιατρική Διαταραχή πολύ συχνά εμφανιζόμενη σε παιδιά. Η συχνότητα της εκλεκτικής αλαλίας ανέρχεται σε 1/1000. Εκδηλώνεται σε ίση αναλογία σε αγόρια και κορίτσια και είναι ανεξάρτητη της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της οικογένειας. Αυτά τα παιδιά καταλαβαίνουν την καθομιλούμενη γλώσσα και έχουν την ικανότητα να μιλήσουν σε περιβάλλοντα που τους εμπνέουν χαλαρότητα, ασφάλεια, άνεση. Σε κάποιες τυπικές περιπτώσεις μιλούν στους γονείς και σε πρόσωπα που εκείνα έχουν επιλέξει. Συνήθως, δεν μιλούν στο σχολείο και σε άλλες κοινωνικές περιστάσεις και παρουσιάζουν κοινωνική φοβία ή κοινωνικό άγχος.


Συμπεριφορά των Παιδιών με Επιλεκτική Αλαλία

Αυτά τα παιδιά, ίσως απαντούν ή ψιθυρίζουν ή γνωστοποιούν αυτά που θέλουν κουνώντας το κεφάλι ή δείχνουν αισθήματα χωρίς έκφραση στην προσπάθεια κάποιου να μαντέψει σωστά τι θέλουν.

Η πλειοψηφία των παιδιών εκφράζει επιθυμία να μιλήσει σε διάφορες περιστάσεις, αλλά το άγχος, ο φόβος την καθιστά ανίκανη να μιλήσει και δημιουργεί το αίσθημα της αμηχανίας. Έτσι, ενώ το θέλουν δεν λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες όπου ο προφορικός λόγος είναι απαραίτητος. Η συμπεριφορά αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο ν’ αλλάξει εκτός εάν το παιδί βρει έναν τρόπο ν’ αποδεσμευτεί από το άγχος της ομιλίας. Συνεπώς, η κοινωνική εμπλοκή τους περιορίζεται σε περιβάλλοντα στα οποία αισθάνονται να υπάρχουν επικοινωνιακές απαιτήσεις από τους ίδιους.


Το πρώτο σύμπτωμα από Επιλεκτική Αλαλία

Η έναρξη τοποθετείται στην ηλικία 3-8 ετών και συνήθως εκδηλώνεται με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο. Στην αρχή αποδίδεται σε υπερβολική ντροπαλότητα και με την πάροδο τού χρόνου διαπιστώνεται το πρόβλημα. Το παιδί αναζητά την επικοινωνία με χειρονομίες, παντομίμα και ζωγραφική. Στο σπίτι είναι ιδιαίτερα ομιλητικό αν και μερικές φορές διαλέγει μπροστά σε ποιόν θα μιλήσει. Η έναρξη μπορεί να είναι προοδευτική με την έναρξη του σχολικού έτους ή απότομη μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός. Αλλαγές στη ζωή του παιδιού όπως μετανάστευση σε περιοχή που μιλάνε άλλη γλώσσα, νοσηλεία, αποχωρισμός από την οικογένεια, φυσικό τραύμα και κακοποίηση θεωρούνται ως εκλυτικοί παράγοντες.

Οι νοητικές ικανότητες είναι φυσιολογικές ή ανώτερες ενώ συχνά στο ιστορικό βρίσκεται μία μικρή καθυστέρηση στην εξέλιξη τού λόγου τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής.

Ιδιοσυγκρασιακά αυτά τα παιδιά περιγράφονται ενδοστρεφή και αποτραβηγμένα από κοινωνικές επαφές. Είναι παιδιά υπερπροστατευμένα από αγχώδεις και ψυχαναγκαστικές μητέρες.


Τι προκαλεί την Επιλεκτική Αλαλία (αιτία)

Η αιτία της Επιλεκτικής Αλαλίας δεν έχει ακόμα αποδειχτεί. Έγιναν, όμως κάποιες έρευνες για την πιθανότητα τα αίτια να είναι γενετικά. (Υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση άγχους). Η πλειοψηφία οικογενειών που είχε άτομα με SM είπε πως αυτά χαρακτηρίζονταν από:

    Υπερβολική δειλία (ντροπή),
    Κοινωνική φοβία,
    Αγχώδεις ξεσπάσματα (διαταραχές που ήταν αποτέλεσμα άγχους),
    Αποφυγή της βλεμματικής επαφής,
    Άγχος αποχωρισμού,
    Κρίσεις θυμού,
    Κακοδιαθεσία,
    Προβλήματα ύπνου,
    Έλλειψη ευελιξίας,
    Ντροπαλότητα.

Πότε η Επιλεκτική Αλαλία μπορεί να θεραπευτεί

Υπάρχουν δυο βασικοί παράγοντες όπου η θεραπεία είναι απαραίτητη, η ηλικία και η σοβαρότητα της κατάστασης. Εάν η αλαλία παραμένει για περισσότερους από δυο μήνες, η άλλη επικρατέστερη γλώσσα δεν είναι ενοχλητική και εάν δεν υπάρχουν καθόλου λεκτικές απαντήσεις σε όλα, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Για τα παιδιά που παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα (π.χ. απαντούν σε μικρούς θορύβους και στις αλληλεπιδράσεις τους και στην επαφή τους με τους άλλους δεν φοβούνται). Τότε η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη ,αν τα συμπτώματα δεν συνεχιστούν για πολλούς μήνες. Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξέρουμε πότε θα παρέμβουμε αν τα συμπτώματα της διαταραχής δεν είναι έντονα. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο αν πρέπει να γίνει παρέμβαση ή όχι, επειδή το πρόβλημα αν δεν έχει γίνει αντιληπτό θα εντείνεται συνεχώς.

Τέλος η θεραπεία πρέπει να εστιάσει στο να βοηθήσει το παιδί ν’ αναπτύξει αντισταθμιστικές δεξιότητες για να πολεμήσει τα συναισθήματα άγχους.

Η επιλεκτική αλαλία δεν παρουσιάζεται μόνο σε παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Μπορεί να εμφανιστεί όπως λένε τελευταίες έρευνες σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Πηγή: eidikidiapaidagogisi.blogspot.gr
          www.mothersblog.gr

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Τα συνηθέστερα "βάσανα" μιας εγκύου
26.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
1 votes
Info
23.06.2016 (23.06.2016)
639 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend