Photos
Description

Το μουρουνέλαιο παράγεται από το συκώτι των λευκών ψαριών, όπως της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, ο γάδος και ο ιππόγλωσσος. Η διαφορά του από τα ιχθυέλαια είναι ότι τα τελευταία παράγονται από τη σάρκα των λιπαρών ψαριών όπως του σολομού, της ρέγκας, της σαρδέλας κλπ. Παρά την έντονη και για πολλούς δυσάρεστη γεύση του, το μουρουνέλαιο θεωρείται εξαιρετική τροφή, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ασθενειών.  

Το μουρουνέλαιο εκτός από μια εξαιρετική πηγή από θρεπτικά συστατικά διαθέτει και πλούσιες ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη καλύτερη λειτουργία του οργανισμού του ανθρώπου. Μπορεί  δηλαδή να προσφέρει κατά του οξειδωτικού στρες,  να βοηθήσει στην μη συσσώρευση των περιβαλλοντικών τοξίνων στον οργανισμό ενώ ενισχύει και την ανάπτυξη των παιδιών.


Μουρουνέλαιο. Μια τροφή αληθινός γιατρός!

 Περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη A που είναι εξαιρετικά σημαντική για την όραση και την ανάπτυξη των οστών.
Περιέχει επίσης βιταμίνη D. Συμβάλλει στη διατήρηση του ασβεστίου και του φωσφόρου σε σωστά επίπεδα στο αίμα, με αποτέλεσμα γερά οστά.
Περιέχει βιταμίνη K που βοηθά στην πήξη του αίματος και  Ω-3 λιπαρά οξέα.

 Λόγω της βιταμίνης D που περιέχεται στο μουρουνέλαιο, αποτρέπεται η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεοπόρωση στους ενήλικους. Οι τελευταίες μεγάλες μελέτες δείχνουν ότι το μουρουνέλαιο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών A και D από κάθε άλλο τρόφιμο, ανά μονάδα βάρους. Αυτό σημαίνει, ότι 100 gr μουρουνέλαιου παρέχουν στον οργανισμό 3 φορές περισσότερη βιταμίνη A από το μοσχαρίσιο κρέας (την επόμενη πλουσιότερη πηγή της A). Δηλαδή, αρκεί μια μόνο κουταλιά μουρουνέλαιου (περίπου 15 gr) για να μας δώσει τη ΣΗΔ (Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση) και για τις δύο αυτές πολύ σημαντικές βιταμίνες.

Η βιταμίνη K τώρα, συμβάλει στην απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων. Όμως το σημαντικότερο είναι, ότι βελτιώνει την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και τη λειτουργία των μυών. Ίσως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους, που όλοι οι γιατροί επιμένουν ότι το μουρουνέλαιο αποτρέπει από πολλές ασθένειες και είναι θησαυρός ανεκτίμητος. Από την άλλη τα Ω-3 λιπαρά οξέα που προσφέρει το μουρουνέλαιο είναι κορυφαία τροφή ειδικότερα για τη θρέψη και διατήρηση ενός ακμαίου εγκέφαλου και ενός γερού νευρικού συστήματος.

Μουρουνέλαιο κατά των τριγλυκεριδίων
Τα πλεονεκτήματα αυτής της τροφής φάρμακο δεν σταματούν εδώ. Αντίθετα είναι μάλλον ανεξάντλητα και όλα έχουν πιστοποιηθεί από πολύ σοβαρές και έγκυρες μελέτες. Το μουρουνέλαιο συγκεκριμένα, περιέχει πολυακόρεστα Ω-3 λιπαρά οξέα EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (εικοσιδυοπεντανοϊκό οξύ). Το EPA είναι ο πρόδρομος των προσταγλανδινών, των ορμονών που βοηθούν τους ιστούς του οργανισμού να αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές. Το DHA από την άλλη, συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μελέτες που διενεργήθηκαν με αντικείμενο την διατροφή των Εσκιμώων, απέδειξαν τις ευεργετικές συνέπειες των Ω-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Οι έρευνες αντιμετωπίζουν τα Ω3 ως πιθανά αντιθρομβωτικά και επισημαίνουν τη συμβολή τους στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Παράλληλα, ως φυσικό επακόλουθο θεωρούν τη μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης και φυσικά, την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

Η σημαντικότητα του μουρουνέλαιου, δεν θα τονιζόταν σε καμία έρευνα, αν δεν αποτελούσαν σημείο των καιρών μας σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όλα αυτά, συνδέονται με υψηλά επίπεδα σε Ω-6 λιπαρών οξέων και με χαμηλά επίπεδα σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Γι αυτό η δράση του θεωρείται τόσο προστατευτική.

Το μουρουνέλαιο προστατεύει την καρδιά

Συμβάλλει θετικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις πως μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.
Προστατεύει επίσης πάρα πολύ την υγεία των παιδιών μας. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης τους, το μουρουνέλαιο, τους δίνει γερά οστά και δόντια.

 Μουρουνέλαιο και ομορφιά
Το μουρουνέλαιο ομορφαίνει. Και ομορφαίνει και εσωτερικά και εξωτερικά. Εφαρμόζοντας το τοπικά σε δέρμα και μαλλιά, εξασφαλίζει την καλή υγεία και των δύο με αποτέλεσμα νεανικό σφρίγος και τόνωση της εμφάνισης. Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει το μουρουνέλαιο ξανανιώνουν την όψη μας.. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

 

Συμβάλει στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων.
Αποτρέπει την εμφάνιση ενζύμων που είναι επιζήμια και υπεύθυνα για την καταστροφή των χόνδρων. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που αποτελούν κύριο συστατικό του μουρουνέλαιου, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε τμήματα αρθρώσεων γονάτων από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική.


Προφυλάσσει τα μάτια και αποδεικνύεται σωτήριο για τους ηλικιωμένους οι οποίοι πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν την όραση τους. Το μουρουνέλαιο σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες εντυπωσιακές μελέτες σώζει την όραση μας στο πέρασμα των χρόνων.

 

Το μουρουνέλαιο, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Σε χώρες όπου η ηλιοφάνεια λείπει και η κατάθλιψη αυξάνεται ολοένα, (όπως η Νορβηγία) διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν μουρουνέλαιο και για όσο καιρό το κατανάλωναν η ήπια μορφής κατάθλιψη υποχωρούσε. Σύμφωνα με τις έρευνες, μια κουταλιά της σούπας σε καθημερινή τακτή βάση, μπορεί να μειώσει τα περιστατικά κατάθλιψης σε ποσοστό έως και 30%

 

Δύναμη στα κόκαλα! Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε οστεομαλακία στους μεγάλους και σε ραχίτιδα τα παιδιά,

Όταν μας λείπει η βιταμίνη D τα κόκκαλα μας σταδιακά χάνουν τη δύναμη τους και κινδυνεύουμε από κατάγματα καθώς χάνετε η ελαστικότητα των οστών και γίνονται αδύναμα και μαλακά. Με τη Bιταμίνη D προσλαμβάνουμε σωστά το ασβέστιο μας. Η βιταμίνη D είναι αυτή που βοηθά το έντερο να απορροφήσει ασβέστιο και βοηθά επίσης την επαναπορρόφησή του από τα νεφρά, ώστε να μη χάνεται το ασβέστιο με τα ούρα. Έχουμε 2 τρόπους να πάρουμε βιταμίνη D. O ένας είναι από την τροφή μας και ο άλλος είναι μέσω του δέρματος μας από τον ήλιο. Αν λοιπόν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D τότε δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε δεν τρεφόμαστε επαρκώς είτε δεν μας βλέπει αρκετά –επαρκώς ο ήλιος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι υπεύθυνη κάποια γενετική βλάβη ή κάποια αντιεπιληπτικά φάρμακα κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αξία του το μουρουνέλαιο την έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της ιστορίας με τον πιο δύσκολο τρόπο. Τα χρόνια του Β Παγκοσμίου πολέμου, οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης έκαναν ιδιαίτερα συχνή την εμφάνιση παιδιών παραμορφωμένων από τη ραχίτιδα. Το μουρουνέλαιο αποτελούσε την ισχυρότερη και, ταυτόχρονα, φθηνότερη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα…

 

Πηγή: http://proionta-tis-fisis.com

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Το πρώτο καφέ στην Πάτρα, όπου εργάζονται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας-
12.01.2017 · From Agoo
Η Ομοιοπαθητική Ιατρική μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά σημαντική βοήθεια στην έγκυο
03.11.2016 · From Agoo
Σπορ στη ζωή των παιδιών
03.10.2016 · From Leni xrysa
Η πρόωρη εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και των οργανικών συνεπειών αυτής στα παιδιά επιβάλλει την άμεση υλοποίηση δράσεων στα σχολεία εφαρμόζοντας μια περιεκτική προσέγγιση που δεν θα παρέχει μόνο εκπαίδευση αλλά θα εξασφαλίζει και ένα υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον.
03.10.2016 · From Agoo
Καθόλου αλκοόλ σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
21.09.2016 · From Katerina Kytinou
Rate
2 votes
Info
07.07.2016 (07.07.2016)
481 Views
0 Subscribers
All Articles by Agoo


Recommend