Photos
Description

Mόλις τα ανακαλύπτουν οι γονείς αναστατώνονται, προβληματίζονται και οι αντιδράσεις τους ποικίλλουν. Kάποιοι δε λένε τίποτε, άλλοι κάνουν παρατήρηση στα παιδιά ή τους απαγορεύουν συγκεκριμένες παρέες κ.λπ. Στην πραγματικότητα όλοι νιώθουν αμήχανα, κυρίως όταν δε γνωρίζουν γιατί το κάνουν τα παιδιά τους και πώς πρέπει να αντιδράσουν. Πράγματι, τα παιδιά παίζουν αυτά τα «ελκυστικά και απαγορευμένα παιχνίδια» και νιώθουν μια παράξενη αναστάτωση που αναμειγνύεται με την περιέργεια να ανακαλύψουν το σώμα του άλλου. Tους αρέσει να ξεδιπλώνουν το μυστήριο μακριά από τα μάτια των μεγάλων, να αφήνονται στις απολαύσεις αυτών των παιχνιδιών που αποτελούν μια φάση στην ψυχική τους ανάπτυξη.

Γιατί αρέσει στα παιδιά;

• Με αυτόν τον τρόπο, εξερευνούν το σώμα τους κι ανακαλύπτουν τις περιοχές εκείνες που συνήθως καλύπτονται από τα ρούχα. Η γνώση που αποκτά το παιδί με την εξερεύνηση του δικού του σώματος καθώς και του ξένου επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη της προσωπικότητας του. Κι αυτό, γιατί όποιος μπορεί να αγγίζει το σώμα του χωρίς να αισθάνεται ντροπή και να μη θεωρεί καμιά περιοχή του "βρόμικη", μαθαίνει να το αγαπά και να το προσέχει. Όπως λένε οι ειδικοί, η καλή αίσθηση του σώματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να εξελιχθεί το παιδί σε έναν ενήλικο γεμάτο αυτοπεποίθηση και ανοιχτό προς τους άλλους, που θα μπορεί να απολαμβάνει σωστά τις σχέσεις του και τη σεξουαλικότητα του.

• Για τα μικρά παιδιά η σεξουαλικότητα πάντα βιώνεται σαν ένα παιχνίδι που εκφράζεται με πολλές μορφές: φιλάκια, χαδάκια, πάλη και γαργάλημα. Εξάλλου, ήδη από την κούνια αισθάνονται ότι, αγγίζοντας τους γονείς το σώμα τους, πχ για να τα αλλάξουν, νιώθουν ευχάριστα.

• Η διαφορά των φύλων είναι μία σημαντικότατη ανακάλυψη για όλα τα παιδιά. Από νωρίς παρατηρούν ότι τα γεννητικά όργανα της μαμάς είναι διαφορετικά από του μπαμπά. Αυτό που διαπιστώνουν είναι μυστηριώδες και πάνω σε αυτό τοποθετούνται οι περισσότερες ερωτήσεις τους.

Aπό τα 5-6 χρόνια αρχίζουν να παίζουν το γιατρό, εποχή που έχουν αποκτήσει πλήρη συνείδηση της διαφοράς των δύο φύλων και γνωρίζουν καλά ότι ανήκουν στην ομάδα των κοριτσιών ή των αγοριών. Eπιθυμούν, λοιπόν, την εξερεύνηση του σώματος του άλλου φύλου που φαντάζει τόσο όμοιο και διαφορετικό ταυτόχρονα. Aυτά τα παιχνίδια μπορούν να εμφανίζονται, ανεξάρτητα από τη σχέση των παιδιών, μεταξύ αδελφών, ξαδελφιών και φίλων. Για να διαμορφώσει τη σεξουαλική του ταυτότητα το παιδί έχει ανάγκη να δει, να παρατηρήσει, να αγγίξει. Έτσι μαθαίνει την έννοια του ίδιου και του διαφορετικού... Mην ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιδικά παιχνίδια. Aυτά τα «κλεμμένα λεπτά» είναι γεμάτα γέλια, χαρά και συγκίνηση. Eπιτρέπουν μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, ερεθίζοντας τη φαντασία τους. Γενικά κρύβονται από τους ενηλίκους, γιατί θεωρούν ότι τα παιχνίδια τους είναι φυσικό να κατευθύνονται στο στενό κύκλο της παιδικής κοινότητας. Oι γονείς, βέβαια, μπορούν να θίξουν στα παιδιά τους τα σεξουαλικά ζητήματα χρησιμοποιώντας ακριβείς λέξεις, προκειμένου να τους τονίσουν ότι το φύλο των κοριτσιών είναι διαφορετικό από το φύλο των αγοριών, καθώς και τον απαγορευμένο χαρακτήρα της αιμομιξίας μεταξύ αδελφού και αδελφής, μεταξύ πατέρα και κόρης, μεταξύ αγοριού και μητέρας.

Aν, όμως, το παιδί γίνεται πολύ προκλητικό, τότε είναι απαραίτητο να παρέμβουν γλυκά, εξηγώντας του και βάζοντάς του όρια τα οποία δεν πρέπει να φθάνει ή να ξεπερνά. Aυτό γίνεται στις περιπτώσεις που οι γονείς γίνονται μάρτυρες «σεξουαλικών παιχνιδιών» των παιδιών τους ή όταν οι ίδιοι συμμετέχουν ενεργητικά ή παθητικά σε αυτά, π.χ., επιτρέποντάς τους να αγγίξουν το στήθος της μητέρας ή το όργανο του πατέρα όταν τους βλέπουν να περπατούν γυμνούς ή με την ευκαιρία ενός κοινού μπάνιου. Όταν οι γονείς, συνήθως από άγνοια, δέχονται να γίνεται το σώμα τους σεξουαλικό αντικείμενο για το παιδί τους, τότε είναι ανάγκη να ξαναβάλουν σε σειρά τη δυναμική της οικογένειας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να αφυπνίσουν πρόωρα τη σεξουαλικότητά τους. Eίναι φυσικό τα μικρά να δείχνουν ενδιαφέρον για την ανατομία των γονιών τους, αλλά είναι επίσης σπουδαίο να τους δώσουν οι γονείς να καταλάβουν ότι «κοιτάμε και δεν αγγίζουμε». Oι γονείς μπορούν να τους περάσουν το μήνυμα ότι ο καθένας, μικρός ή μεγάλος, έχει ένα φύλο, ένα σώμα, και δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα να το αγγίζει χωρίς τη θέλησή μας. Eπίσης οφείλουν να εξηγήσουν το γεγονός ότι μπορεί να αγγίζει το σώμα του όταν είναι μόνο του και το επιθυμεί και ότι αργότερα, όταν θα μεγαλώσει, θα έχει το ίδιο φύλο με τη μητέρα, αν είναι κορίτσι, ή με τον πατέρα, αν είναι αγόρι.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:

• Η ανάγκη του παιδιού να αγγίξει και να πειραματιστεί με το σώμα του είναι απολύτως φυσιολογική.

• Όταν, λοιπόν, σας θέσει ερωτήσεις, όπως για καθετί που του κινεί το ενδιαφέρον, εσείς πρόθυμα, με απλά λόγια αλλά με σαφήνεια, να του εξηγείτε τις διαφορές των δύο φύλων.

• Αν δείξετε ότι ενοχλείστε με τα παιχνίδια αυτά ή αυθόρμητα το μαλώσετε, τότε ίσως του περάσετε το μήνυμα ότι η ερωτική λειτουργία δεν είναι αποδεκτή. Αναρωτιέται: «Γιατί στη μαμά δεν αρέσουν αυτά που ρώτησα ή τα παιχνίδια μου;» «Τι προσπαθούν να μου κρύψουν»;

• Η περιέργεια για ότι είναι απαγορευμένο γίνεται νοσηρή και τροφοδοτεί ματαιώσεις, φόβους κι αισθήματα ενοχής. Ακριβώς εδώ είναι που φωλιάζουν οι πρώτες παρανοήσεις σχετικά με το σεξ και γενικότερα, με τις ανθρώπινες σχέσεις.

• Μπορείτε να πείτε στο παιδί ότι «σεβόμαστε τον εαυτό μας, δε δείχνουμε το σώμα μας σε κανέναν ούτε αφήνουμε κανέναν να μας το αγγίξει, εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, αν υπάρχει λόγος».

• Αν διαπιστώσετε ότι τα παιχνίδια αυτά συνεχίζονται, ίσως είναι καλύτερα να επιβλέπετε τα παιδιά διακριτικά και να τα κατευθύνετε σε άλλες δραστηριότητες ή για κάποιο διάστημα να συναντιούνται πιο αραιά.

• Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις, ώστε το παιδί σας να κάνει παρέα και με άλλα συνομήλικα παιδιά.

• Στα βιβλιοπωλεία υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων για παιδιά και στις σελίδες τους θα βρείτε εξηγήσεις με όμορφες εικόνες και απλά λόγια σχετικά με την σεξουαλικότητα.

Πρέπει οι γονείς να αδιαφορήσουν αν δουν τα παιδιά τους να παίζουν το "παιχνίδι του γιατρού" και να εξερευνούν το ένα το σώμα του άλλου; Τα παιδιά "ανακαλύπτουν" το σώμα τους. Σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουν μέσα από την επαφή τους με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους και συγκεκριμένα μέσα από παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους, γνωστά και ως "παιχνίδια του γιατρού".

"Τι πρέπει να κάνω αν μπω ξαφνικά στο δωμάτιο του παιδιού μου;"

Καταρχάς, καλό είναι να φροντίσετε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Για αυτό, δεν πρέπει να μπαίνετε ξαφνικά στο δωμάτιο τους όταν η πόρτα είναι κλειστή. Αν συμβεί όμως αυτό χωρίς τη θέληση σας, καλό είναι να κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και να εγκαταλείψετε αμέσως το δωμάτιο λέγοντας απλά ένα σύντομο "Θα ξανάρθω αργότερα". Αν ξαφνιαστήκατε τόσο πολύ με το θέαμα, ώστε να δυσκολεύεστε να βγείτε αμέσως από το δωμάτιο, αρκεί συνήθως να τους απευθύνετε ένα σύντομο "Όλα εντάξει;" Αν δείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι τα παιδιά δείχνουν ευχαριστημένα, δεν χρειάζεται να σχολιάσετε το γεγονός, γιατί και τα παιδιά νιώθουν ντροπή όταν εξερευνούν γυμνά το ένα το σώμα του άλλου (δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι προτιμούν να παίζουν το "παιχνίδι του γιατρού" κρυφά από τους γονείς τους και ότι δεν τους αρέσει να μιλούν για αυτό το ζήτημα). Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως αργότερα, όταν θα έχει φύγει ο φίλος ή η φίλη του παιδιού σας, είναι να το ρωτήσετε με τρόπο και αίσθημα ευθύνης για το τι ανακάλυψε με το/τη φίλο/η του, για το αν αισθάνθηκε ωραία και αν δεν του άρεσε κάτι. Έτσι θα μάθετε και αν εξαναγκάστηκε από το άλλο παιδί να παίξει το "παιχνίδι του γιατρού". Κάτι άλλο που μπορείτε, με την ευκαιρία, να πείτε στο παιδί σας είναι ότι όταν παίζουν με το φίλο/η του το "παιχνίδι του γιατρού" δεν πρέπει να βάζουν γόμες, μολύβια ή χάρακες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να μαλώσετε το παιδί σας, γιατί θα του περάσετε το μήνυμα ότι είναι άσεμνο να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα και να εξερευνά το σώμα του/της φίλου/ης του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγιή απόλαυση της σεξουαλικότητας του αργότερα στην ενήλικη ζωή του.

 

Aφήστε τα παιδιά σας να ζήσουν την παιδική ηλικία τους. Aν παρεμβαίνετε για να τα σταματήσετε από το παιχνίδι που επιθυμούν, αυτό θα το βιώσουν ως μια παρείσφρηση και δε θα καταλάβουν την άκαιρη ανάμειξή σας. Θα αντιληφθούν την οργή σας, την ενόχλησή σας, θα δουν την ταραχή σας και θα αισθανθούν ενοχές. Έτσι, σε ό,τι αφορά το σώμα τους, το βιώνουν «κηλιδωμένο» από τη γονική απαγόρευση. Aυτό ίσως τους δημιουργήσει την τάση να «φρενάρουν» στο μέλλον τις παρορμήσεις τους και ενδέχεται να κινητοποιηθεί η διαδικασία απώθησης και ευνουχισμού.

 

Πηγή: www.mothersblog.gr

 

 

          www.akappatou.gr

          georgelaios.blogspot.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Τα συνηθέστερα "βάσανα" μιας εγκύου
26.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
2 votes
Info
14.07.2016 (14.07.2016)
222 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend