Photos
Description

Δεν θα μου πεις εμένα τι να κάνω, είμαι μεγάλος! Δεν θα φορέσω αυτό το παντελόνι επειδή αρέσει σε σένα! Σιγά μην έρθω μαζί σου στο σούπερ μάρκετ, να πας μόνη σου! Αν τα παιδιά σας είναι γύρω στα 5 και έχουν αρχίσει να σας αντιμιλάνε χρειάζεστε α. Ασκήσεις ψυχραιμίας και β. Σωστό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα πειθαρχίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς είναι όταν τα παιδιά μάς αντιμιλάνε. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, από τη στιγμή που θα ξεστομίσουν το πρώτο τους Όχι! Είναι δηλαδή κάτι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο να συμβεί και αποτελεί μέρος της ανάπτυξής τους.

Οι αιτίες του φαινομένου; Πολλές και διάφορες. Μπορεί το παιδί να θέλει να ελέγξει τη ζωή του, τι θα φορέσει, τι θα φάει, πώς θα παίξει. Μπορεί να προσπαθεί να τεστάρει τα όριά σας. Και τα ξεχειλώνει, η αλήθεια είναι. Ή απλά μπορεί να πεινάει, να είναι κουρασμένο και να γκρινιάζει.

Ποιος είναι όμως ο δικός μας ρόλος; Θα το αφήσουμε να κάνει το… δικό του; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να χειριστείτε παρόμοιες καταστάσεις:

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Πόσο δύσκολο είναι αυτό! Αν γυρίσει και σας πει «Δεν θα μου κάνεις κουμάντο εσύ!» πολύ θέλετε να του απαντήσετε «Ναι, θα σου κάνω!». Μην το πείτε. Πάρτε μια ανάσα και ψύχραιμα και ωραία αποτελέστε το καλό παράδειγμα.

Μην ξεκινήσετε τον διαξιφισμό. Αν δεν νιώθετε ήρεμη εκείνη τη στιγμή, καλύτερα μην μιλήσετε καθόλου. Μέχρι τουλάχιστον να σας περάσουν τα νεύρα, γκρρρ. Η αντιμαχία είναι ένα τερατάκι που περιμένει από εσάς να το ταϊσετε- μην του κάνετε τη χάρη.

Θυμηθείτε ότι η αντίδραση του παιδιού είναι φυσιολογική. Όσο πιο πολύ μεγαλώνει και γίνεται ανεξάρτητο, τόσο πιο πολύ θα αντιδρά. Δεν σημαίνει ότι κάνατε κάτι λάθος ή ότι το παιδί δεν σας σέβεται.

Παρατηρήστε το πότε αντιμιλάει. Μήπως μετά το σχολείο ή κάποια δραστηριότητα που κάνει; Ή μήπως όταν δεν έχει κοιμηθεί αρκετά; Μπορεί να χρειάζεται να τσεκάρετε το περιβάλλον του ή να διορθώσετε κάποιες συνήθειες που του φέρνουν εκνευρισμό.

antimilane2

Όταν το παιδί εκφράζει την άποψή του για κάτι, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσα παιδιά εκφράζουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να μπλέξουν με εξαρτήσεις μεγαλώνοντας. Ακούστε λοιπόν προσεκτικά τι έχει να σας πει, δείξτε του σεβασμό σε αυτό το δικαίωμα και να είστε σίγουροι ότι και εκείνο θα ανταποδώσει το σεβασμό αυτό.

Μόλις ηρεμήσετε και οι δύο, μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με αυτό που σας είπε. Εξηγήστε του ότι δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα. Σας είπε την άποψή του και την ακούσατε. Πρέπει να νιώθει ασφαλές και σίγουρο ότι μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα με τους γονείς του.

Ελέγξτε τις σειρές που βλέπει στην τηλεόραση τις ώρες που είναι με τη γιαγιά ή την κοπέλα που τα προσέχει. Τα παιδιά πολλές φορές μιμούνται ρόλους. Μην τα αφήνετε, λοιπόν, να βλέπουν σειρές που απευθύνονται σε μεγάλους ή ακόμη και παιδικά που περιέχουν πολλή βία.

Αν μετά από τις φιλότιμες προσπάθειές σας, βλέπετε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται (και τα νεύρα σας είναι πλέον κουρέλια), μιλήστε με τον παιδίατρο και αν χρειαστεί με έναν παιδοψυχολόγο για να σας βοηθήσει.

 

 

Πηγή: mytwins.gr/

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Τα συνηθέστερα "βάσανα" μιας εγκύου
26.02.2018 · From Katerina Kytinou
Είναι το παιδί σας 6-9 ετών; Κρατάτε στα χέρια σας έναν πρακτικό οδηγό...
19.12.2016 · From Agoo
Ακούω συχνά στην αίθουσα των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών: « είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια…».
25.10.2016 · From Filipos alekou
Μετράμε 6 χρόνια σχέση ς με το φίλο μου και πια μένουμε μαζί στο σπίτι του, το οποίο είναι στο ίδιο κτίριο με αυτό των γονιών του.
25.10.2016 · From Filipos alekou
Rate
3 votes
Info
10.05.2016 (10.05.2016)
566 Views
0 Subscribers
All Articles by IlianaEx


Recommend