Photos
Description

Την πρώτη φορά που θα δείτε το μωρό σας εκεί που κλαίει να του κόβεται η ανάσα, να μένει με το στόμα ανοιχτό και να χάνει τις αισθήσεις του, είναι βέβαιο ότι θα πανικοβληθείτε! Πρόκειται για τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του αρκετά συχνού συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής, το οποίο προσβάλλει συνήθως μωρά άνω των 6 μηνών, ενώ κατά κανόνα σταματά μετά τα 5-6 χρόνια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο σοβαρό είναι αυτό το σύνδρομο, αλλά και τι να κάνετε σε περίπτωση που το παιδί σας το εμφανίσει.

 

Τι είναι το σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής;

Πρόκειται για μία σύντομη χρονική περίοδο (γύρω στο 1 λεπτό) κατά την οποία το παιδί σταματά να αναπνέει. Ως εκ τούτου, χάνει τις αισθήσεις του και «ασπρίζει» ή «μαυρίζει» το πρόσωπό του. Το επεισόδιο συμβαίνει συνήθως έπειτα από ελαφρύ χτύπημα (αλλά όχι εξαιτίας του χτυπήματος, παρά από το σοκ και τον φόβο) ή όταν το παιδί είναι θυμωμένο και κλαίει γοερά, οπότε ύστερα από λίγο κόβεται η αναπνοή του. Πρόκειται για μία αντανακλαστική αντίδραση και σε καμία περίπτωση το παιδί δεν κρατά την ανάσα του σκόπιμα.

Υπάρχουν δύο τύποι κατακράτησης της αναπνοής:

Οι κυανές κρίσεις -οι πιο συχνές- που χαρακτηρίζονται από αλλαγή στον τρόπο που αναπνέει το παιδί και συνήθως προκύπτουν όταν το παιδί νιώθει θυμό ή σύγχυση. Συμβαίνουν συνήθως στις ηλικίες από 6 μηνών έως και 6 ετών και μάλιστα με συχνότητα 4 στα 100 παιδιάΈνα κοινό που έχουν τα παιδιά αυτά είναι η σιδηροπενική αναιμία.

Οι ωχρές κρίσεις, πιο σπάνιες, είναι καταστάσεις στις οποίες το παιδί κλαίει για λίγο και ύστερα «ασπρίζει» και χάνει τις αισθήσεις του. Το παιδί μπορεί ακόμα να τεντώσει το κορμί του προς τα πίσω, να κλείσει τα μάτια του, ενώ είναι πιθανό να μειωθούν και οι παλμοί της καρδιάς του.

Σε κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίζονται και οι δύο τύποι κατακράτησης αναπνοής. Συχνότερα παρουσιάζονται στις ηλικίες 1-3 ετών, ενώ κάποια παιδιά μπορεί να τις εμφανίζουν και καθημερινά.

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί ορισμένα παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο. Υπάρχει πιθανότητα να σχετίζεται με σιδηροπενική αναιμία, μία κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει φυσιολογικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, είναι σαφές ότι τα παιδιά αυτά δεν πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα και δεν έχουν επιληψία, όπως μπορεί να φοβούνται οι γονείς. Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα αποκλείσει με βεβαιότητα οποιαδήποτε παθολογία, εφόσον εξετάσει το παιδί ύστερα από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής

Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για να διαγνώσει το σύνδρομο, οι γιατροί συνήθως βασίζονται στα συμπτώματά του, οπότε καλό είναι οι γονείς να παρατηρήσουν ή -εφόσον έχουν την απαραίτητη ψυχραιμία- να καταγράψουν πώς αντιδρά το παιδί τους τα δευτερόλεπτα εκείνα.

Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος θα πρέπει να αναζητήσει το ιστορικό των γονιών για ενδεχόμενη κληρονομικότητα, ενώ μπορεί να ζητήσει να γίνουν και εξετάσεις για σιδηροπενική αναιμία.

Σύνηθες είναι, πάντως, έπειτα από την κρίση, το παιδί να κοιμηθεί πολύ βαριά για 1-2 ώρες και ύστερα να επανέλθει εντελώς.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Θεραπεία για το σύνδρομο αυτό δεν υπάρχει, εκτός κι αν τίθεται θέμα σιδηροπενικής αναιμίας ή αν οι κρίσεις οδηγούν σε σοβαρή βραδυκαρδία, οπότε ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εξάλλου, μετά τα 4-5 έτη τα συμπτώματα υποχωρούν και σταδιακά εξαφανίζονται και τα παιδιά δεν εμφανίζουν στο μέλλον κάποιο άλλο πρόβλημα.Σημαντικό είναι, όμως, να αντιδράσετε εσείς σωστά τις στιγμές εκείνες.Καταρχάς, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Δεν χρειάζεται να βρέξετε το πρόσωπο του παιδιού, ούτε να επιχειρήσετε να του κάνετε τεχνητή αναπνοή καισε καμία περίπτωση να μην βάλετε το δάχτυλό σας στο στόμα του.Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν θα χτυπήσει κάπου, εφόσον λιποθυμήσει, ξαπλώστε το στο σημείο όπου βρίσκεται με ένα μαξιλαράκι και κάνετε υπομονή για 1 λεπτό, μιλώντας στο παιδί με ήπιο και τρυφερό τόνο, χαϊδεύοντάς το απαλά.

Δοκιμάστε, όσο ακόμα το παιδί κλαίει και πριν χάσει τις αισθήσεις του, να το φυσήξετε στο πρόσωπο και να το χαϊδολογήσετε και σε καμία περίπτωση μην αφήσετε την ταραχή να σας καταβάλει.

Αν το παιδί δεν συνέλθει ύστερα από ένα λεπτό, καλέστε τον παιδίατρο ή το 166. Όταν το παιδί συνέλθει, κάντε το να νιώσει ασφάλεια, διαβεβαιώνοντάς το ότι είναι μια χαρά και αφήστε το να ξεκουραστεί.

Για να μειώσετε την συχνότητα του συνδρόμου, φροντίστε το παιδί σας να ξεκουράζεται επαρκώς και προσπαθήστε να το κάνετε να νιώθει ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, να έχετε ενήμερο τον γιατρό σας για την συχνότητα των επεισοδίων και ειδικά μετά το πρώτο επεισόδιο που θα εμφανίσει το παιδί, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο ή να μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο, ώστε να αποκλειστεί ενδεχόμενο παθολογικών κρίσεων.

 

Πηγή : www.mama365.gr

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
0 votes
Info
20.06.2016 (20.06.2016)
502 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend