Photos
Description

Ο στοματικός έρπης (ή στοματίτιδα) είναι από τις πολύ συνηθισμένες λοιμώξεις που εμφανίζουν τα παιδιά, ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες –ιδιαίτερα μεταξύ 1-5 ετών. Η μετάδοσή του γίνεται εύκολα, ενώ αν εμφανιστεί μία φορά, το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να εμφανίζεται τακτικά για αρκετά χρόνια.

 

Δείτε πώς θα προφυλάξετε το παιδί και πώς θα το ανακουφίσετε από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Τι είναι ο στοματικός έρπης και πώς εμφανίζεται

Στοματίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του στόματος (γλώσσα, χείλη, εσωτερική επιφάνεια στα μάγουλα) συνοδευόμενη από έλκη (άφθες), φουσκάλες και έντονο πόνο.

 

Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Human Simplex Virus) και είναι μεταδοτική. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά μικρής ηλικίας που έχουν κολλήσει τον ιό από μέλος της οικογένειάς τους κάποια στιγμή –συνήθως από τη μητέρα τους, και η στοματίτιδα έρχεται ως αναζωπύρωση της προηγούμενης λοίμωξης.

 

Κάποιες φορές το παιδί εμφανίζει ερπητική στοματίτιδα όταν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας έχει έρπη στα χείλη, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή επαφής (ιδιαίτερα φιλί) από ανθρώπους με ενεργό επιχείλιο έρπητα ή αλλά παιδιά με ερπητική στοματίτιδα.

 

Συμπτώματα της στοματίτιδας

Η στοματική κοιλότητα του παιδιού συνήθως γεμίζει με επώδυνες φουσκάλες που όταν σκάσουν παραμένουν ως πληγή. Το παιδί μπορεί, επίσης, να εμφανίσει υψηλό πυρετό, έως και 40οC, 1-2 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

 

 Κατά την εκδήλωση του έρπη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη μεταφέρει το παιδί με τα χέρια του τον ιό στο μάτι του, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης που μπορεί να βλάψει ακόμα και την όραση του παιδιού.

 

Σε πιο σοβαρή μορφή το οίδημα του έρπη μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στο παιδί, κοκκινίλα στα ούλα και αυξημένη σιελόρια. Είναι πιθανό το παιδί να μην έχει όρεξη για φαγητό, ειδικά αν διογκωθούν οι λεμφαδένες του.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η στοματίτιδα

Καταρχήν, με την εμφάνιση του έρπητα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, ο οποίος ενδεχομένως συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (π.χ. κάποιο ειδικό τζελ για τοπική χρήση). Ωστόσο, αν το παιδί είναι κάτω των 3 ετών δεν χορηγείται κάποιο φάρμακο. Αυτό που έκαναν οι «παλιοί» για να ανακουφίσουν τα παιδιά είναι να φτιάξουν μία «πάστα» από νερό και μαγειρική σόδα, την οποία άλειφαν στα χείλη του παιδιού. Δεν έχει, όμως, αποδειχθεί επιστημονικά ότι κάτι τέτοιο πραγματικά βοηθά, επισημαίνει η ίδια.

 

Το πρόβλημα, αν και συνήθως περνά μέσα σε 3-5 ημέρες, μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις αν ο γονιός δεν φροντίσει ώστε να ενυδατώνεται καλά το παιδί. Ακόμα κι αν το παιδί δεν θέλει να φάει στερεά τροφή, πρέπει τουλάχιστον να λαμβάνει πολλά υγρά για να μην αφυδατωθεί.

 

 Η στοματίτιδα (επαν)εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους έντονου στρες, π.χ. όταν το παιδί είναι άρρωστο, και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά κολλούν το ένα το άλλο.

 

 Πηγή : www.mama365.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
0 votes
Info
03.08.2016 (03.08.2016)
429 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend