Photos
Description

Τα βρέφη λόγω υψηλής ευαισθησίας μπορούν να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα, γι' αυτό και δεν είναι παράξενο που οι γονείς ανησυχούν διαρκώς για τα πάντα. Το παιδικό σύγκαμα ή παράτριμμα εμφανίζεται στην περιοχή του πρωκτού και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους. Εμφανίζεται σε μωρά ή μικρά παιδάκια που φορούν πάνες, αν και συνήθως είναι πιο έκδηλο μέχρι τους 24 μήνες.

Το σύγκαμα είναι αποτέλεσμα ερεθισμού του δέρματος του μωρού σας από τα ίδια του τα ούρα. Τα ούρα περιέχουν μια ουσία που λέγεται ουρία. Η ουρία διασπάται και παράγεται αμμωνία, η οποία και προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα.

 

Πώς παρουσιάζεται;

 

Το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κοκκινίζει. Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε πολύ σύντομα η περιοχή θα μολυνθεί με μύκητες, λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (υγρασία και θερμότητα). Μόλις το σύγκαμα μολυνθεί με μύκητες θα παρατηρήσετε ότι οι βλάβες επεκτείνονται, το κοκκίνισμα γίνεται πιο έντονο και θα παρουσιαστούν στην περιοχή αυτή φυσαλίδες ,που σε μερικά σημεία θα ξεφλουδίζονται.

Μπορεί, επίσης, να εκδηλωθεί ως αλλεργία σε τροφή (γάλα αγελάδος), να γίνει επιμόλυνση από μύκητα ή ακόμη να βγει ως αλλεργική δερματίτιδα (δερματίτιδα εξ' επαφής).

 

Πώς γίνεται η πρόληψη του συγκάματος;

 

1. Αλλάζετε τακτικά το παιδί σας.

2. Προτιμάτε να πλένετε το παιδί σας με τρεχούμενο νερό και μη χρησιμοποιείτε συνεχώς υγρά μωρομάντηλα.

3. Μη βάζετε πάνω από τις πάνες ελαστικά βρακάκια.

4. Οι πάνες έκανα τη ζωή των μανάδων πολύ πιο εύκολη. Τα πανιά όμως συγκρατούν τα ούρα και τα κόπρανα με αποτέλεσμα να έρχονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επαφή με το δέρμα του μωρού. Τα κόπρανα περιέχουν ένζυμα που ερεθίζουν και καταστρέφουν το φυσικό φραγμό του δέρματος και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης τα μικρόβια που υπάρχουν στα κόπρανα επιβαρύνουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις. Τα ούρα όπως αναφέρεται και στην αρχή περιέχουν ουρία η οποία διασπάται και παράγεται αμμωνία. Η αμμωνία προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα. Οι πάνες αυξάνουν επίσης την υγρασία στη περιοχή αφού κρατούν την περιοχή κλειστή. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να τοποθετείτε σε κάθε αλλαγή πάνας μια προστατευτική κρέμα. Η κρέμα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Ι. Να έχει μαλακτική και ανακουφιστική δράση.

ΙΙ. Να παρεμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων.

ΙΙΙ. Να παρεμποδίζει την ανάπτυξη υγρασίας.

 

Τοποθετήστε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του μωρού σας την ειδική αυτή κρέμα κάθε φορά που αλλάζεται το πανί του.

Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια οι γονείς οφείλουν να είναι ακόμα πιο προσεχτικοί στη διατροφή του μωρού. Μπορούν, λοιπόν, να δίνουν στο μωρό κάθε φορά να δοκιμάσει μόνο ένα καινούριο είδος φαγητού προκειμένου να καταλάβουν αν ο ερεθισμός οφείλεται σε κάποια τροφική αλλεργία. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του θηλασμού μιας και μειώνει το pH στα κόπρανα του μωρού και τα κάνει λιγότερο όξινα, ενώ οχυρώνει τον οργανισμό και τον κάνει πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις.

 

Θεραπεία συγκάματος

 

1. Αφήστε όσο το δυνατό περισσότερη ώρα το μωρό χωρίς πάνα για να αεριστεί η περιοχή.

2. Αλλάζετε τακτικά το παιδί σας.

3. Να το πλένετε με τρεχούμενο νερό κάθε φορά που λερώνεται και να στεγνώνετε καλά την περιοχή.

4. Υπάρχουν κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο και βοηθούν στη θεραπεία του παρατρίμματος.

5. Επισκεφθείτε το γιατρό σας γιατί αν η περιοχή είναι μολυσμένη με μύκητες τότε πρέπει να τοποθετήσετε ειδικές αντιμυκητιασικές αλοιφές.

6. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, μπορεί ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει κάποια κορτιζονούχα κρέμα. ΜΗΝ τη χρησιμοποιείτε ανεξέλεγκτα. Βάλτε την σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Η κατάχρηση της κρέμας αυτής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο παιδί σας.

Αντίθετα, υπάρχουν κρέμες που δεν περιέχουν κορτιζόνη και έχουν τις εξής ιδιότητες:

i. Ανακουφιστική δράση

ii. Επουλωτική δράση.

iii. Δεσμεύει τα ένζυμα των κοπράνων που ερεθίζουν το δέρμα.

 

 

Πηγή :  http://www.paidiatros.com/

            http://www.mama365.gr/

 

 

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
3 votes
Info
13.08.2016 (13.08.2016)
1124 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend