Photos
Description

Που οφείλεται η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία οφείλεται σε περισσεύματα ενέργειας που αποθηκεύονται υπό μορφή λίπους. Η ενέργεια προσλαμβάνεται με τις τροφές υπό μορφή λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Η ενέργεια που προσλαμβάνεται καταναλώνεται για τις ανάγκες λειτουργίας του οργανισμού (βασικός μεταβολισμός), για την παραγωγή θερμότητας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και για την παραγωγή έργου ( κίνηση κλπ). Όταν η κατανάλωση είναι μικρότερη της πρόσληψης υπάρχει περίσσεια ενέργεια,  που αποθηκεύεται υπό μορφή λίπους και οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Αντίθετα, όταν η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη της πρόσληψης χρησιμοποιείται η αποθηκευμένη ενέργεια, μειώνονται οι αποθήκες λίπους και ελαττώνεται το βάρος.

 

Στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας συμμετέχουν σύνθετοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι παράγοντες (νευροφυσιολογικοί, βιοχημικοί, γενετικοί, κονωνικο-οικονομικοί, πολιτισμικοί και περιβαλλοντικοί). Αίτια αποτελούν ενδοκρινοπάθειες όπως ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Cushing και όγκοι του υποθαλάμου και της υπόφυσης. Σπάνια σύνδρομα όπως το Prader-Willi και το  Bardet-Bield συνοδεύονται από εκσεσημασμένη παχυσαρκία. Μελέτες σε διδύμους και σε υιοθετημένα παιδιάκαταδεικνύουν ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Μετάλλαξη στο γονίδιο της λεπτίνης ή στο γονίδιο του υποθαλαμικού υποδοχέα οδηγεί σε παχυσαρκία (από υπερφαγία). Παρόμοια αποτελέσματα προκαλούν και άλλες μονογονιδιακές διαταραχές, όπως η μετάλλαξη στο γονίδιο της προ-όπιο-μέλανο-κορτίνης ή του υποδοχέα της. Ωστόσο, τέτοιες μορφές σοβαρής παχυσαρκίας υπάρχουν σε μικρό μόνο ποσοστό παιδιών.

Με υπέρβαρα και παχύσαρκα τα 4 στα 10 ελληνόπουλα, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τόσο της δημόσιας όσο και της υγείας των παιδιών. Η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στη λίστα των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ενώ στην πρώτη θέση δεν βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπως είναι ευρέως γνωστό, αλλά το Κουβέιτ με το 44,9% των κοριτσιών και το 35,6% των αγοριών ηλικίας 10-14 ετών να πάσχουν από παχυσαρκία.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, με το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας να αγγίζει το 54% τον τελευταίο χρόνο, έως το 2043 πιο πολλά παιδιά θα πεθαίνουν από την παχυσαρκία και τα επακόλουθά της (υπέρταση, διαβήτης τύπου 2, καρδιακές προσβολές, εμφράγματα κτλ) παρά από τα ναρκωτικά και τον ιό του HIV.

Όμως θεωρείται η παιδική παχυσαρκία ασθένεια; Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι. Είναι ασθένεια διότι δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινή ζωή των παιδιών, επηρεάζει την υγεία τους και μπορεί να ελαττώσει την διάρκεια ζωής τους. Το αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με τον υπολογισμό του δείκτη «Μάζας- σώματος».  Μην επαναπαύεστε στο γεγονός ότι είσαστε αδύνατοι άρα τα παιδιά σας δεν έχουν προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία. Αν και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, η σωστή διατροφή και τα παραδείγματα που δίνετε στα παιδιά βοηθάνε στο να προσέχουν την διατροφή τους και να καταναλώνουν τροφές που βοηθάνε τον οργανισμό και την υγεία τους.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια με σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ένα παιδί που δεν κινείται, σε συνδυασμό με ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να θεωρείται παχύσαρκο ενώ δεν του φαίνεται (π.χ. όταν δεν έχει αναπτύξει αρκετούς μυς σε σύγκριση με το ποσοστό λίπους).

Στην πλειονότητα των παχύσαρκων παιδιών ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αυξημένη πρόσληψη τροφής και κυρίως η ελλιπής άσκηση (το θετικό ισοζύγιο ενέργειας) φαίνεται να είναι τα αίτια. Οι παράγοντες που συμμετέχουν στη δημιουργία των νέων συνθηκών και συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι διεθνείς, εθνικοί, κοινοτικοί, σχολικοί, οικογενειακοί και ατομικοί (πίνακες 1-5). Το βελτιωμένο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο των ανθρώπων και η αστικοποίηση άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες (fast food, σοκολάτες, λιπαρά). Ο αυξημένος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης, ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος παιδιών και γονέων, η μετακίνηση μόνο με αυτοκίνητο και ποτέ με τα πόδια ή με ποδήλατο σε συνάρτηση με την απουσία χώρων άθλησης και την εξαφάνιση της αλάνας συμβάλλουν στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας. 

 

Ποιες οι επιπλοκές της παχυσαρκίας

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αφού συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, τόσο άμεσες όσο και απώτερες. Είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Είναι πλέον γνωστό ότι ο ΣΔ 2 και το Μεταβολικό Σύνδρομο έχουν τις ρίζες τους στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ο ΣΔ 2, νόσος άγνωστη στα παιδιά και στους έφηβους, αυξάνεται με επικίνδυνο ρυθμό, αποτελώντας το 8-45% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων ΣΔ στις ηλικίες αυτές. Ένα μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες και θα ανήκουν στους ασθενείς με Μεταβολικό Σύνδρομο. Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένο είναι ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου στην ενήλικο ζωή, κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα αν ο παχύσαρκος νέος χάσει περιττά κιλά. Προδιαθέτει επίσης για πρώιμη ήβη, πολυκυστικές ωοθήκες, υπογοναδισμό, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, βρογχικό άσθμα, σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, στεατοηπατίτιδα, χολολιθίαση, σπειραματονεφρίτιδα, μυοσκελετικές παθήσεις, ενδοκράνια υπέρταση. Αξιοσημείωτες είναι και οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, τάση για εξαρτήσεις και αυτοκαταστροφή είναι χαρακτηριστικά που συνοδεύουν συχνά τα παχύσαρκα άτομα.

 

Παχυσαρκία στην Κύπρο

Στην Κύπρο ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αυξάνεται δραματικά από την προσχολική ηλικία και κορυφώνεται στην ηλικία των 10-11 ετών (>30%). Δεν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.

Είναι φανερό ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι δυσεπίλυτο, αφού τα πλείστα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν αποτύχει και οι προβλέψεις είναι πολύ δυσοίωνες με τη συνεχόμενη αύξηση της συχνότητάς της. Η φαρμακευτική αγωγή με Μετφορμίνη χρησιμοποιείται στα παιδιά επί εδάφους Ινσουλινοαντοχής. Η πρόληψη πρέπει να ξεκινά νωρίς στη ζωή, με εκπαίδευση των γονέων για υγιεινή διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Η ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης, που να στηρίζεται στην αρχή της «κοινής λογικής», γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, πλην όμως ενίοτε αντιτίθεται στα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών. Παράλληλα με την παρέμβαση στο επίπεδο της οικογένειας, χρειάζονται εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (κοινό, αγωγή υγείας στα σχολεία, επαγγελματίες υγείας), βελτίωση της πληροφόρησης (σήμανση τροφίμων, έλεγχος διαφήμισης), παροχή και ενθάρρυνση πιο υγιεινού διαιτολογίου, παροχή ευκαιριών για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Σωστό ή λάθος;

Αν οι γονείς είναι αδύνατοι αυτό σημαίνει ότι έχουν εξασφαλίσει χωρίς καμιά προσπάθεια και το ιδανικό σωματικό βάρος του παιδιού τους; Αν οι γονείς είναι υπέρβαροι αυτό εξασφαλίζει και αυξημένο σωματικό βάρος στο παιδί χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης;

Δίνουμε στα παιδιά μας μόνο τα γονίδιά μας ή μήπως και τις συνήθειές μας; Ποιο από τα δύο είναι ικανότερο να διαμορφώσει το σώμα μας και εντέλει την υγεία μας ; Η αλήθεια βρίσκεται στο ότι ακόμη και εάν υπάρχει «γενετική προδιάθεση», είναι στο χέρι των γονιών το να φτιάξουν ή όχι ένα «ευνοϊκό περιβάλλον» για παραπανίσια κιλά. Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πως μόλις το 1% των παχύσαρκων παιδιών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που ευθύνεται για την απόκτηση κιλών (π.χ ενδοκρινοπάθειες)

Είναι η παχυσαρκία ασθένεια; Ασθένεια είναι καθετί που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας, επιβαρύνει την υγεία μας και μικραίνει την διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά! Υπολογίζοντας τον Δείκτη «Μάζας-Σώματος» (BMI Body Mass Index), ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον υπέρβαρο (που δεν είναι ασθένεια) ή παχύσαρκο και άρα… ασθενή!

 

Πηγή : www.paidorama.com

              www.paidiatros.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
1 votes
Info
06.07.2016 (06.07.2016)
232 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend