Photos
Description

Μέσα στο ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης, όλοι έχουμε περάσει από τα στάδια τόσο της βρεφικής όσο και της νηπιακής ηλικίας. Γιατί, όμως, οι περισσότεροι από εμάς ως ενήλικοι δεν θυμόσαστε απολύτως τίποτα από τη ζωή μας πριν την ηλικία των 3 ετών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή στα μωρά το νευρικό σύστημα δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένο, ώστε να έχουν αυτοβιογραφική μνήμη. Και σήμερα, μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αρχίζουμε να ξεχνάμε τις πρώτες μνήμες μας περίπου στην ηλικία των 7 ετών.

Πρόκειται για το αλλόκοτο φαινόμενο που ο Σίγκμουντ Φρόιντ αποκαλούσε «παιδική αμνησία». Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχανάλυσης, το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας είναι καθαρά ψυχολογικής φύσης και οφείλεται στο σοκ που περνάει ένας άνθρωπος μόλις γεννιέται και για τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Θεωρούσε δηλαδή ότι δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας επειδή εκείνες οι εμπειρίες είναι πρωτόγνωρες και τρομακτικές για ένα πλασματάκι που μόλις έχει γεννηθεί και ο εγκέφαλος του αν και τις καταγράφει, τις καταχωνιάζει και δεν τις ανασύρει ποτέ.

Αυτή η απλοϊκή προσέγγιση ίσως να έχει κάποια βάση, ωστόσο πρόσφατες έρευνες την καταρρίπτουν, εν μέρει, καθώς θεωρούν ότι η απώλεια αναμνήσεων από την παιδική μας ηλικία ίσως οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους.

Μια εξήγηση που προτείνεται είναι ότι το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας οφείλεται στην ελλιπή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Οι επιστήμονες αργότερα διαπίστωσαν ότι ανατομικός είναι ο λόγος που δεν θυμόμαστε την πρώιμη παιδική μας ηλικία καθώς το νευρικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένο για να μπορεί να δέχεται και να αφομοιώνει μνήμες και ερεθίσματα.

Τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συνειδητή μνήμη, όπως ο Ιππόκαμπος και ο Προμετωπιαίος λοβός, δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα πριν το 3ο ή 4ο έτος.

Οι επιστήμονες επίσης συμφώνησαν ότι αν και δεν θυμούνται την πρώιμη ηλικία τους, τα παιδιά την έχουν καταγεγραμμένη σε ασυνείδητο επίπεδο.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Emory», η έρευνά τους διαφέρει από όλες τις παλαιότερες σχετικά με την παιδική αμνησία, επειδή εκείνες αφορούσαν την ανάλυση της πρωταρχικής μνήμης των ενηλίκων. Αντίθετα, στη συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Memory», αφορούσε ανήλικα παιδιά. «Αυτό που κάναμε ουσιαστικά ήταν να καταγράψουμε τις μνήμες των παιδιών, και στη συνέχεια να τις ακολουθήσουμε στο μέλλον, προκειμένου να ανιχνεύσουμε σε ποια χρονική στιγμή σβήστηκαν από το μυαλό τους», εξηγεί η δρ. Πατρίτσια Μπάγερ, ψυχολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Στη μελέτη τους συμμετείχαν συνολικά 83 παιδιά, ξεκινώντας από την ηλικία των 3 ετών. Οι ειδικοί έβαλαν τις μαμάδες και τους μπαμπάδες τους να τα ρωτήσουν για 6 διαφορετικά γεγονότα, που μοιράστηκαν μαζί τους τους τελευταίους 6 μήνες (π.χ. ένα ταξίδι στο ζωολογικό κήπο ή ένα πάρτι γενεθλίων κτλ.). Τους ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως: «Θυμάσαι τότε που είχαμε πάει (εκεί) για να κάνουμε (εκείνο);». Αυτό, λοιπόν, που παρατήρησαν είναι ότι, όταν οι γονείς άφηναν στα παιδιά τους την πρωτοβουλία να περιγράψουν μόνα τους τις λεπτομέρειες από τα γεγονότα, τότε εκείνα μπορούσαν να ανακαλούν περισσότερες πληροφορίες και να έχουν πιο εμπλουτισμένη μνήμη.

Έπειτα, οι ερευνητές χώριζαν τα παιδιά σε 5 ομάδες, και τα παρακολουθούσαν συνεχώς μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 5, 6, 7, 8 και 9 ετών, αντίστοιχα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά αυτά, όταν έγιναν 5, 6 και 7, ήταν ικανά να ανακαλέσουν από 63% έως 72% των γεγονότων για τα οποία είχαν ερωτηθεί στην ηλικία των 3 ετών. Αντίθετα, όταν έγιναν 8 ή 9, μπορούσαν να θυμηθούν μόνο το 35% των γεγονότων αυτών. «Πάντως, στις ηλικίες των 5-7 ετών, παρόλο που τα παιδιά θυμούνταν περισσότερα γεγονότα, οι αφηγήσεις τους ήταν ελλιπείς», τονίζει η δρ. Μπάγερ και προσθέτει: «Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να θυμούνταν λιγότερα γεγονότα, αλλά οι λεπτομέρειες για αυτά ήταν πολύ περισσότερες».

 

Πηγή : www.imommy.gr

           coolweb.gr

           kalikantzaros.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
0 votes
Info
22.07.2016 (22.07.2016)
319 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend