Photos
Description

Η κολύμβηση βρεφών ξεκίνησε από… τη Γερμανία το 1970 και βασίζεται στη φιλοσοφία ότι το κολύμπι στο ζεστό νερό είναι οικείο στα μικρά παιδιά,καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνει το έμβρυο μέσα στο «υδάτινο περιβάλλον» της μητρικής κοιλιάς.

Έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, γιατί τα βρέφη διατηρούν για αρκετούς μήνες τα αντανακλαστικά που απέκτησαν μέσα στη μήτρα. Δεν υπάρχει φυσικός περιορισμός στο πότε μπορείτε να αρχίσετε τα ωμαθήματα βρεφικής κολύμβησης, αλλά καλύτερο είναι να ξεκινούν από 3-6 μηνών. Όσο πιο μικρά ξεκινήσουν τα μωράκια, τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστούν στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο εύκολα θα καθοδηγηθούν από τους εκπαιδευτές. Ένα βρέφος 6 μηνών π.χ. μπορεί να οδηγηθεί πιο εύκολα απ” ό,τι ένα νήπιο 2 ετών. Το παιδί συνοδεύεται στο νερό από τον γονέα και ο δάσκαλος κολύμβησης καθοδηγεί. Ολοένα και περισσότεροι κολυμβητικοί σύλλογοι προσφέρουν ειδικά προγράμματα για μωρά και μαμάδες, πάντα όμως υπό την καθοδήγηση έμπειρου προσωπικού.

Πριν γράψετε το παιδί σας σε κάποιο σύλλογο, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τις εγκαταστάσεις για να ελέγξετε τους χώρους, τις συνθήκες υγιεινής, τα στάνταρ ασφάλειας κ.λπ. Επίσης φροντίστε να γνωρίσετε τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό (ναυαγοσώστες κ.λπ.) ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι το παιδί σας θα είναι ασφαλές. Ρωτήστε γνωστούς, ενημερωθείτε από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές και μετά προχωρήστε στην εγγραφή.

Πριν το παιδί ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης πρέπει να περάσει όπως και για κάθε άλλο άθλημα από ιατρικό έλεγχο. Ο παιδίατρος, θα προχωρήσει σε κατάλληλο κλινικό έλεγχο και θα πάρει λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Πρέπει όμως να γίνει και καρδιολογικός έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές στην πισίνα. Αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας εξυπακούεται ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ούτως ή άλλως πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε άθλημα.


Πώς του κάνει καλό;

Η κολύμβηση είναι ιδανική για την εκγύμναση και την ανάπτυξη όλου του σώματος ενώ δεν επιβαρύνει καθόλου το μυοσκελετικό σύστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται  κακώσεις και τραυματισμοί.  Ως άθλημα πάντως έχει οφέλη παντού στο σώμα καθώς εκτός από το μυοσκελετικό βοηθάει αποτελεσματικά και στο καρδιοαναπνευστικό, το κυκλοφοριακό και το νευρομυικό. Επίσης, το κολύμπι συνιστάται για τα παιδιά με άσθμα.

Όχι μόνο άσκηση: Η επαφή με το νερό εκτός του ότι είναι απολύτως ευχάριστη, εκτονωτική και αγχολυτική (κάτι που χρειαζόμαστε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας) αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Εξάλλου, η ενασχόληση με την κολύμβηση γενικότερα ενισχύει την κοινωνικότητά του αφού μαθαίνει να λειτουργεί και να συνπηράρχει με τα υπόλοιπα παιδιά, τον προπονητή του κ.λ. και την ευφυϊα του. Επίσης διάσκεται την αξία της ευγενούς άμιλλας και γενικά διαμορφώνει τον χαρακτήρα του εξισορροπώντας σώμα και πνεύμα.


Πότε να ξεκινήσει;

Η κολύμβηση είναι αποδεδειγμένα  το άθλημα που ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες! Από 3 μηνών εώς  και τις μεγάλες ηλικίες.  Συνήθως, η κολύμβηση σε group, με έναν ή δύο δασκάλους  ξεκινάει  για παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν μια σχετική αυτονομία και να  μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες. Tα παιδιά έως 5 ετών προπονούνται σε μικρή πισίνα για να πατώνουν ενώ μετά μπαίνουν σε μεγάλη.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η βρεφική κολύμβηση  [3 μηνών – 3 ετών]  κατά την οποία το μωρό μαζί με τον γονιό του έρχεται σε επαφή με το υγρό στοιχείο κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες (πιο ζεστό νερό, μικρότερος χρόνος παραμονής , κλπ.)   Τα μαθήματα διεξάγονται από εξειδικευμένους δασκάλους  ενώ η ενεργή συμμετοχή του γονιού  μέσω της συνεχούς  ενθάρρυνσης του βρέφους , οδηγεί σταδιακά στην εξοικείωση με το νερό. Επίσης η βρεφική κολύμβηση δίνει την ευκαιρία για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου του γονιού με το παιδί.


Πόσο να κολυμπάει ;

Το παιδί συνιστάται να πηγαίνει στην πισίνα τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου μία ώρα τη φορά.  Συνήθως κάθε προπόνηση διαρκεί από 30’ (για βρέφη) –  45’   στις μικρές ηλικίες (6- 8 ετών)  και  αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού , το αθλητικό του επίπεδο και τη θερμορυθμιστική του ικανότητα. Η αλόγιστη παραμονή στο νερό μπορεί να προκαλέσει  απώλεια υγρών στον οργανισμό και προσωρινή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος.


Tο χλώριο βλάπτει;

Tο χλώριο μπαίνει στην πισίνα για να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών. H ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι ελεγχόμενη  ωστόσο μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ξήρανση στο δέρμα, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με ενυδατικές κρέμες. Βάση διεθνών κανονισμών, οποιοσδήποτε τρόπος απολύμανσης του νερού και αν χρησιμοποιείται (όζον, χλωρίωση άλατος κ.λπ. ) η ύπαρξη  χλωρίου είναι υποχρεωτική!

 

Kλειστή ή ανοιχτή πισίνα ;


Η χρήση και των δύο τύπων είναι κατάλληλη. Στις κλειστές , απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή τους λειτουργία είναι επαρκής εξαερισμός ώστε να απομακρύνονται οι υδρατμοί που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.

Οι κανόνες της πισίνας:

Πριν μπούνε στην πισίνα τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει ντους και να έχουν πάει στην τουαλέτα.

Θα πρέπει να έχουν σαγιονάρες, σκουφάκι και μπουρνούζι.

Αν το παιδί έχει ανοιχτή πληγή ή κάποιο άλλο δερματικό πρόβλημα (π.χ. εξανθήματα) δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την πισίνα.

Πριν το μάθημα το παιδί δεν πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πάει στο κολυμβητήριο για να αποφευχθεί η επιβάρυνση της καρδιάς και το ενδεχόμενο πνιγμού. Αν ωστόσο το παιδί πεινάει μπορείτε να του δώσετε κάτι ελαφρύ (σνακ, χυμό κ.λπ.) μέχρι μιάμιση ώρα πριν την προπόνηση για να μην εξαντληθεί.


Τι πρέπει να ξέρετε σχετικά με την κολύμβηση των παιδιών και όχι μόνο (στην πισίνα αλά και στη θάλασσα);

1.Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν μάσκα και γυαλιά και να βουτάνε το κεφάλι τους, στα ρηχά, μέσα στο νερό.
2.Δείξτε στα παιδιά σας πώς να αναπνέουν ή πώς να κρατάνε την αναπνοή τους αρχικά στην επιφάνεια και όχι απευθείας μέσα στο νερό.
3.Αφήστε τα παιδιά σας, που είναι σε μικρή ηλικία, στα ρηχά και προσέχετέ τα διακριτικά.
4.Απαγορεύστε στα μεγαλύτερα παιδιά να κάνουν μακροβούτια σε νερά που δεν γνωρίζουν. Χωρίς προεργασία οι καταδύσεις είναι επικίνδυνες. 5.Μπορεί να ζαλιστούν, να πιουν νερό, να χτυπήσουν κάπου το κεφάλι τους ή τη σπονδυλική τους στήλη και τον αυχένα.
6.Στεγνώστε καλά τα αυτάκια των παιδιών σας. Μετά το μπάνιο, και εφόσον αυτά έχουν βουτήξει το κεφάλι τους μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσετε καλά τα αυτάκια τους με μια πετσέτα. Θα ήταν ακόμη καλύτερο, όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, να στεγνώσετε τελείως το κεφάλι και τα μαλλιά των παιδιών με πιστολάκι. Η πολλή υγρασία που μένει μετά τα καλοκαιρινά μπάνια και τα συχνά ντους ευνοεί την ανάπτυξη εξωτερικής ωτίτιδας μικροβίων ή και μυκήτων, γι” αυτό οι ίδιες προφυλάξεις συνιστώνται και στους ενήλικες.
7.Προστατέψτε τα αυτάκια των παιδιών σας από τον αέρα. Αν φυσάει, ο αέρας ενδέχεται να προκαλέσει ψύξη και να φέρει πόνο στο αυτί.
8.Αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας. Εάν ωστόσο, για λόγους καθαριότητας, επιμένετε, προτιμήστε τις πολύ χοντρές μπατονέτες που προορίζονται για τα μωρά.
9.Εάν συμβεί ατύχημα στη θάλασσα, πρέπει επειγόντως να τα δει κάποιος ειδικός ή να μεταφερθούν, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, στο νοσοκομείο.


Πηγή : www.pentapostagma.gr
           www.all4mama.gr
           www.medicalland.gr


Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
2 votes
Info
14.06.2016 (14.06.2016)
615 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend