Photos
Description

Ο Βασιλιάς Σολομώντας στην Παλαιά Διαθήκη είχε πει «Φάε μέλι παιδί μου επειδή είναι καλό». Από τα αρχαία χρόνια το μέλι θεωρείται πολύτιμη τροφή, με οφέλη τόσο διατροφικά όσο και θεραπευτικά ενώ πρόκειται για ένα εντελώς φυσικό και αγνό προϊόν, καθώς παράγεται είτε από τις μέλισσες είτε από το νέκταρ ανθών ή δέντρων. Και ενώ στα δικά μας παιδικά χρόνια οι μαμάδες μας τάιζαν μέλι με τους οκάδες, σήμερα η κατανάλωσή του επιτρέπεται μόνο μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, ενώ και τότε οι περισσότεροι παιδίατροι το συνιστούν με μέτρο.

Γιατί, όμως, είναι επικίνδυνο να δίνουμε μέλι στα μωρά και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη της συγκεκριμένης τροφής στην διατροφή του παιδιού;

 

Όχι μέλι πριν τον πρώτο χρόνο του παιδιού

Ο λόγος που οι παιδίατροι αποκλείουν το μέλι πριν τον πρώτο χρόνο του παιδιού έχει να κάνει με τον κίνδυνο της αλλαντίασης.  Η αλλαντίαση είναι μία παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από ορισμένες νευροτοξίνες που παράγονται από ένα μικρόβιο που μπορεί να υπάρχει στο μέλι. Μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής θεωρούμε πως το γαστρεντερικό σύστημα του βρέφους έχει ωριμάσει, οπότε έχει την δυνατότητα να εμποδίσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μικροβίου αυτού.

 

Μέλι για γλυκιά γεύση όχι για θρέψη

Για παιδιά άνω του ενός έτους, το μέλι λειτουργεί ως μία φυσική γλυκαντική ουσία, η οποία υπερτερεί της ζάχαρης, αφού περιέχει ποικιλία μικροστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή ενέργειας και υδατανθράκων που είναι απαραίτητα στα πολύ δραστήρια παιδιά.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα τρόφιμο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο θρέψης, καθώς περιέχει και έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων που θα προσθέσουν βάρος σε παιδιά που το καταναλώνουν ανεξέλεγκτα.

Έτσι, το μέλι μπορεί να προσφέρεται στα παιδιά άνω του ενός έτους σε περιορισμένη ποσότητα. «Μπορούμε να προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια μελιού σε ροφήματα του παιδιού ή πάνω σε μία φέτα ψωμί για ένα μικρογεύμα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης σε κάθε μαγειρική ή άλλη παρασκευή».

Ως προς το ποιο μέλι να προτιμούν οι γονείς για τα παιδιά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Καλό είναι, πάντως, οι γονείς να γνωρίζουν πως τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο του 65%), ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα μικρότερο (από 38 έως 65%). Τέλος, σε κάθε περίπτωση, για την ασφάλειά σας, θα πρέπει να επιλέγετε μέλι επώνυμο και συσκευασμένο σε γυάλινα δοχεία, αεροστεγή και προστατευμένα από την έκθεση στο φως.

 

Αντιμετωπίστε  βήχα και πονόλαιμο φυσικά

Αν το παιδί σας έχει βήχα  δώστε του ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι πριν πάει για ύπνο. Το μέλι μπορεί να καταπραΰνει το βήχα σύμφωνα με μελέτη του « Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine». Αυτά είναι καλά νέα καθώς για κανένα από τα κοινά αντιβηχικά φάρμακα δεν έχει τεκμηριωθεί η χρησιμότητα του για παιδιά κάτω των 6 ετών. Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής ιατρό της έρευνας  Ian Paul, το μέλι μαλακώνει και καταπραΰνει το πίσω μέρος του λαιμού, ενώ η γλυκιά γεύση του προκαλεί σιελόρροια, η οποία λεπταίνει τη βλέννα και μειώνει την ανάγκη του παιδιού για βήξιμο. Για παιδία ηλικίας 1 μέχρι 5 ετών αρχίστε με μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι ενώ για παιδία από 6 ετών χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού. Μπορείτε να δώσετε αυτή την ποσότητα όσες φορές χρειάζεται αλλά να θυμάστε ότι δεν δίνουμε μέλι σε παιδία ηλικίας μικρότερης του 1 έτους διότι υπάρχει η πολύ μικρή πιθανότητα να προκαλέσει βοτυλίαση.   

 

Το μέλι μπορεί να αποτελέσει μέρος του πρωινού

Το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας είναι το πρωινό. Μπορούμε να το εμπλουτίσουμε χρησιμοποιώντας μέλι ως άλειμμα σε ψωμί ολικής αλέσεως , στα δημητριακά και στο γάλα.

 

Γλυκά επιδόρπια με μέλι

Όλοι ξέρουμε την επιθυμία των παιδιών για γλυκό επιδόρπιο μεταξύ των γευμάτων καθώς και στα διαλύματα του παιχνιδιού τους. Τι πιο καλό από γιαούρτι με μέλι ,  δροσιστικό, ελαφρύ και θρεπτικό. Επίσης εύκολη  φρουτοσαλάτα με  φράουλες μπανάνες και μέλι. Τέλος  ρυζόγαλο με μέλι και όχι ζάχαρη. Έχει καλύτερη γεύση και είναι πιο υγιεινό.

 

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει το μέλι;

Το βασικό συστατικό του είναι οι υδατάνθρακες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70-80%, κυρίως φρουκτόζη και  γλυκόζη, σε ίση περίπου αναλογία. Το νερό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 16-17%. Οι μέλισσες κατά τη διαδικασία συλλογής , επεξεργασίας και ωρίμανσης του μελιού, προσθέτουν μικρές ποσότητες γύρης σε αυτό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι στο μέλι υπάρχουν μικρές ποσότητες – 0.17% – μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα βασικότερα είναι το κάλιο, το ασβέστιο, ο φωσφόρος και το μαγνήσιο.  Υπάρχουν επίσης πολύ μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και ελεύθερων αμινοξέων καθώς και ελάχιστες ποσότητες βιταμινών κυρίως Α1, Β1, Β6, Β12, C, D και E. Οι μέλισσες προσθέτουν επίσης διάφορα ένζυμα τα οποία παράγουν στους αδένες τους, και είναι αυτά που μετατρέπουν το νέκταρ των φυτών σε μέλι.

 

Πηγή : www.paidiatros.gr

            www.mama365.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
0 votes
Info
10.07.2016 (10.07.2016)
280 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend