Photos
Description

Ο όρχις ξεκινά εμβρυογεννετικά από ένα τμήμα που λέγεται γονάδα και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα νεφρά. Στα κορίτσια, η γονάδα θα παραμείνει μέσα στην κοιλιά σαν ωοθήκη, ενώ στα αγόρια θα οδηγηθεί έξω από την κοιλιά, στο όσχεο, σχηματίζοντας τον όρχι. Σε αυτή τη μεγάλη πορεία, από την ώρα που ξεκινά η ανάπτυξη, ο όρχις είτε χάνει το δρόμο του (έκτοπος όρχις) είτε δεν φτάνει στον τελικό προορισμό του, το όσχεο (σακούλα) και μένει μέσα στην κοιλιά (κρυψορχία), είτε μερικές φορές μέχρι να φτάσει εκεί έχει συστροφή γύρω από τον άξονά του, με συνέπεια να ατροφήσει και να εξαφανιστεί (ανορχία). Η κρυψορχία είναι συχνότερη στα πρόωρα αγοράκια, αλλά δεν είναι πάντοτε σαφής ο λόγος που προκαλεί την πάθηση αυτή. 

 

Οι όρχεις για να λειτουργήσουν φυσιολογικά, πρέπει να βρίσκονται οπωσδήποτε στο όσχεο, γιατί η θερμοκρασία σε αυτό είναι κατά 1.5-2.0 C πιο χαμηλή από το υπόλοιπο σώμα.

Περίπου 3 από τα 100 νεογέννητα έχουν κρυψορχία. Στα πρόωρα η κρυψορχία είναι πολύ πιο συχνή και φθάνει το 20%. Όταν λοιπόν ο όρχις δε βρίσκεται στο όσχεο, το πιο πιθανό (50%) είναι να βρίσκεται στο βουβωνικό πόρο (η περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του σώματος και ενώνει το πόδι με το υπόλοιπο σώμα,). Σε ποσοστό 10% ο όρχις βρίσκεται μέσα στην κοιλιά, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό ανευρίσκεται σε περιοχές κοντά στα γεννητικά όργανα.

Υπάρχει η θεωρία που υποστηρίζει ότι η κρυψορχία οφείλεται στην έλλειψη κάποιων ορμονών στη μητέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική ωρίμανση των όρχεων ή στη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη των όρχεων ή και σε κάποιο εμπόδιο που δεν επιτρέπει το πέρασμα των όρχεων από το βουβωνικό πόρο. 

 

Ανασπώμενοι όρχεις είναι αυτοί που βρίσκονται στο όσχεο, αλλά κάποιες στιγμές εξαφανίζονται και κρύβονται στο βουβωνικό πόρο. Αυτή η κατάσταση δε χρειάζεται καμιά θεραπεία.

 

Ποια προβλήματα δημιουργούνται στην κρυψορχία;

Στειρότητα: Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο όρχις που δεν βρίσκεται στο όσχεο, δε λειτουργεί ομαλά με αποτέλεσμα την πιθανή στειρότητα (το σπέρμα του δεν θα είναι ικανό να τεκνοποιήσει).

 

Αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του όρχεος : Ο όρχις, στην περίπτωση κρυψορχίας, έχει μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 16 και 35 χρονών.

 

Τραυματισμός: Ο όρχις που βρίσκεται στο βουβωνικό πόρο έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστεί σε σχέση με τον όρχι που βρίσκεται στο όσχεο.

 

Συστροφή: Συστροφή, σημαίνει να γυρίσει ο όρχις γύρω από το εαυτό του ,με αποτέλεσμα τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα στον όρχι στραγγαλίζονται και έτσι διακόπτεται η αιμάτωση προς τον όρχι. Στην κρυψορχία ο όρχις έχει 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει συστροφή σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Ποια η θεραπεία της κρυψορχίας;

Υπάρχουν ουσιαστικά δυο λύσεις για τη θεραπεία της κρυψορχίας:

 

1. Μπορεί κάποιος στην αρχή να δοκιμάσει ορμονική θεραπεία. Αν οι όρχεις κατέβουν στο όσχεο, έχει καλώς. Αν δεν πετύχει, τότε γίνεται ορχεοπηξία (το είδος της εγχείρησης για την κρυψορχία).

 

2. Οι περισσότεροι γιατροί εισηγούνται κατευθείαν ορχεοπηξία. Η εγχείρηση γίνεται στην ηλικία των 18-24 μηνών, μάλιστα μερικοί εισηγούνται μικρότερη ηλικία (ακόμα και 12 μηνών). Όσο πιο νωρίς γίνει η επέμβαση τόσο περισσότερο προφυλάσσεται ο όρχις από τις πιθανές αλλαγές που θα υφίστατο λόγω της θέσης του. Στη μικρότερη όμως ηλικία η επέμβαση είναι τεχνικά δυσκολότερη. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο όρχις είναι πολύ μακριά από το όσχεο και ο χειρουργός χρειάζεται δυο επεμβάσεις για να τους μεταφέρει στη σωστή θέση. Αν η κρυψορχία αργήσει πολύ να διαγνωστεί (μετά την εφηβεία), ο όρχις είναι πιθανότατα ανενεργής και είναι καλύτερα να αφαιρείται.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα χέρια (παιδοχειρουργός) γιατί διαφορετικά η πιθανότητα επιπλοκών είναι μεγαλύτερη. Οι πιο πιθανές επιπλοκές είναι η διατομή του σπερματικού πόρου (σωλήνας που μεταφέρει το σπέρμα) ή ατροφία του όρχεος λόγω κακής αιμάτωσης.

Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη για το παιδί, δεν απαιτεί παρά μόνο λίγες ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, και την ίδια μέρα επιστρέφει στο σπίτι του.

 

Πηγές : www.paidiatros.com

               www.imommy.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
 •  Katerina Kytinou: 
   
  Πρέπει τα πλασματάκια που φέρνουμε στη ζωή να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας.Να είμαστε εκεί για αυτά πριν χρειαστούν κάτι...Από προσωπική εμπειρία η κρυψορχία δεν είναι απλό πρόβλημα..αν σκεφτείς ότι μπορεί να προκαλέσει στείρωση, ακόμη και καρκίνο.Και μόνο ο γονιός μπορεί να το αντιληφθεί καλύτερα από όλους. Και επίσης μπορεί να υπάρξει και σε ηλικία νηπίου. Ο μικρός μας το έπαθε λόγω απότομης αύξησης ύψους σε ηλικία 3 1/2 ετών! Προσέχουμε για να είναι υγιή πρώτα από όλα η ΥΓΕΙΑ!!!
   
   26.05.2016 
  1 point
   
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
3 votes
Info
26.05.2016 (26.05.2016)
1081 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend