Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για τα παιδιά σας, ειδικά αν είναι πολλά. Τα περισσότερα οδηγούν απλά σε τοπική ενόχληση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες (σπάνιες στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας) ή πιο απλά, να μολυνθούν.
Ένας τρόπος για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τα κουνούπια είναι τα εντομοαπωθητικά. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε πώς να τα χρησιμοποιείτε επαρκώς, και με ασφάλεια.
Υπάρχουν πολλοί τύποι εντομοαπωθητικών. Φυσικά ή χημικά προϊόντα, αλλά και σπρέι, αλοιφές, λάδια ή χώρου. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως όλα τους προστατεύουν μόνο από «δάγκωμα» αλλά όχι από τσιμπήματα από κεντρί (μέλισσες, σφήκες κλπ).
DEET
Τα εντομοαπωθητικά που το περιέχουν θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Η διάρκεια δράσης είναι 2-5 ώρες ανάλογα την συγκέντρωση του χημικού στο προϊόν που χρησιμοποιείτε.Στα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.
Η ποσότητα του DEET στα διάφορα προϊόντα διαφέρει και κυμαίνεται από 10% ως 30%. Περισσότερο από τόσο δεν προσφέρει επιπλέον προστασία.
Όσο περισσότερο περιέχει τόσο περισσότερο κρατάει (10% περίπου 2 ώρες, ενώ 24% περίπου 5 ώρες). Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία προτείνει να μην χρησιμοποιούνται σε παιδιά προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 30% DEET. Επίσης, γενικώς τα εντομοαπωθητικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά κάτω των 2 μηνών.
Πικαριδίνη (Picaridin) και αιθέρια έλαια όπως σιτρονέλλα, ευκάλυπτος και σόγια.
Η πικαριδίνη (φυσικό αντίστοιχο του DEET) κρατά 3-8 ώρες ανάλογα το προϊόν, ενώ για τα υπόλοιπα φυσικά εντομοαπωθητικά η διάρκεια είναι περί τις 2 ώρες. Θεωρούνται φυσικά και άρα «ασφαλή», όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν έχουν γίνει μελέτες για την ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης στα παιδιά. Επίσης, τα αιθέρια έλαια μπορεί σπάνια να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Τι δεν δουλεύει
Τι πρέπει να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά
Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά
Άλλοι τρόποι προστασίας
Πηγή : www.paidiatros.gr