Photos
Description

Ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό κάτω από το λάρυγγα και στις δύο πλευρές της τραχείας αμφοτερόπλευρα. Η σπουδαιότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες  θυροξίνη (Τ4), τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και καλσιτονίνη , οι οποίες ρυθμίζουν μεταξύ άλλων τον τρόπο με τον οποίο η τροφή μας θα μετατραπεί σε ενέργεια, καθώς και πόσο γρήγορα ή αργά θα κατανεμηθεί και θα καταναλωθεί η ενέργεια αυτή.

 Η καλσιτονίνη μετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου ενώ οι Τ4 και Τ3 ρυθμίζουν γενικότερα το μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την σωματική αλλά ιδίως για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Είναι, λοιπόν, ο «μαέστρος» ή -αλλιώς- ο «ενορχηστρωτής» μας, και δίνει τον «παλμό» για να γίνουν όλες οι ανθρώπινες λειτουργίες!

Η έγκαιρη αναγνώριση των διαταραχών της θυρεοειδικής λειτουργίας ξεκινάει από την εμβρυική ζωή με τακτικό έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας της μητέρας κατά την κύηση, ιδίως δε αν υπάρχει ήδη ιστορικό διαταραχής ή αν ανευρεθούν θετικά αυτοαντισώματα κατά του θυρεοειδούς.

Ο Συγγενής Υποθυρεοειδισμός (συχνότητά 1:1.500 νεογνά) εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα δημιουργεί παιδιά με σημαντική σωματική και πνευματική καθυστέρηση (οι λεγόμενοι κρετίνοι). Για αυτό το λόγο στη χώρα μας από το 1979 εφαρμόζεται ανιχνευτικό πρόγραμμα ελέγχου της θυρεοειδικής λειτουργίας για όλα ανεξαιρέτως τα νεογέννητα (η αιμοληψία γίνεται από την πτέρνα του νεογνού την 3η - 4η μέρα γέννησης, πριν φύγει από το μαιευτήριο). Σε νεογνά μητέρων με γνωστή θυρεοειδοπάθεια και αυξημένο ή άγνωστο τίτλο αυτοαντισωμάτων συστήνεται επανέλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας τις πρώτες 10 - 15 ημέρες ζωής.

Τα βρέφη που γεννιούνται με υποθυρεοειδισμό στην αρχή μπορεί να είναι φυσιολογικά αργότερα όμως γίνεται αντιληπτό ότι το παιδί είναι υπερβολικά ήσυχο, κοιμάται πολύ, έχει προβάλλουσα γλώσσα , βραχνό κλάμα, δέρμα παχύ και κρύο, κινήσεις αργές, δυσκοιλιότητα, ίκτερο ή και ομφαλοκήλη.

Αν διαγνωστεί υποθυρεοειδισμός στο νεογνό χορηγείται φαρμακευτική αγωγή , θυροξίνη, που υποκαθιστά πλήρως τις ανάγκες του τουλάχιστον για τα 3 πρώτα έτη της ζωής ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στη συνέχεια αναλόγως της αιτίας του υποθυρεοειδισμού σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει προσπάθεια διακοπής της αγωγής με στενή παρακολούθηση.

Υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται σε 2 ανά 1.000 κυήσεις και είναι κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή του νεογνού , συνήθως εμφανίζεται όμως σε μητέρες με γνωστό ιστορικό θυρεοτοξίκωσης (νόσος Grave`s) και σπάνια με υποθυρεοειδισμό (θυρεοειδίτιδα Hashimoto).

Κατά την παιδική ηλικία μπορεί επίσης να εμφανιστεί υπολειτουργία του θυρεοειδούς, δηλαδή υποθυρεοειδισμός, συνήθως λόγω εμφάνισης αυτοαντισωμάτων. Η κατάσταση αυτή λέγεται θυρεοειδίτιδα και αντιμετωπίζεται πάλι με χορήγηση θυροξίνης. Σε ένα παιδί το οποίο εμφανίζει πτώση στη σχολική του επίδοση, εύκολη κόπωση, ασυνήθιστη πρόσληψη βάρους, μειωμένη πρόσληψη ύψους και δυσκοιλιότητα (τα πιο συνήθη συμπτώματα) οφείλουμε να ελέγξουμε το θυρεοειδή του.

 Αντίθετα, αν το παιδί παρουσιάσει υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να εμφανίσει επίσης πτώση στη σχολική του επίδοση αλλά λόγω διαταραχής της προσοχής, υπερκινητικότητα, ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους, αίσθημα παλμών, εξόφθαλμος κα. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή είναι πιο πολύπλοκη συνήθως με συνδυασμό φαρμάκων και αναλόγως της ανταπόκρισης μπορεί να χρειαστεί χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή θυρεοειδεκτομή σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η βρογχοκήλη δεν αποτελεί χωριστή κλινική οντότητα, έτσι περιγράφεται κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς και μπορεί να συνοδεύεται από υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό ή και φυσιολογική λειτουργία του αδένα.

Οι όζοι του θυρεοειδούς που ανευρίσκονται με υπερηχοτομογράφημα συνήθως δεν χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο με παράκεντηση δια λεπτής βελόνης (FNAΒ), εκτός και αν είναι μονήρης ή/και διαμέτρου >1 cm λόγω της αυξημένης πιθανότητας για κακοήθεια.

Στον τακτικό παιδιατρικό έλεγχο ενός φυσιολογικού παιδιού οφείλει να περιλαμβάνεται και έλεγχος του θυρεοειδούς αδένα, ιδίως αν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό για θυρεοειδοπάθεια και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

 

Αναλυτικότερα ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός στους έφηβους

Υποθυρεοειδισμός

Τα παιδιά με υποθυρεοειδισμό καθυστερημένης εκδήλωσης (νεανικός υποθυρεοειδισμός) έρχονται από τους γονείς τους στο γιατρό για ωχρότητα, χαμηλό ανάστημα, δυσκοιλιότητα ή διαταραχές στην κινητική τους ανάπτυξη. Συνήθως, στα παιδιά αυτά διαπιστώνεται βραδυψυχισμός και αναστολή της σωματικής ανάπτυξης, όχι όμως πνευματική καθυστέρηση. Διαπιστώνεται ακόμη ξηρότητα του δέρματος, ενώ οι τρίχες της κεφαλής είναι αραιές και ξηρές. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καχεκτική ανάπτυξη των οστών ή των δοντιών τους, ενώ τα παιδιά της σχολικής ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες και καθυστερημένη εφηβεία. Από τον εργαστηριακό έλεγχο συνήθως η χοληστερίνη βρίσκεται αυξημένη και οι θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 χαμηλές, ενώ η TSH είναι αυξημένη.

Η αναζήτηση αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδούς αποτελεί χρήσιμο εύρημα για την αξιολόγηση του υποθυρεοειδισμού. Αυξημένη τιμή αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων (antiTPO και antiTG) χαρακτηρίζει τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. 

 

Υπερθυρεοειδισμός

Η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, είναι μια άλλη διαταραχή του θυρεοειδούς και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης και της νεογνικής. Η κορύφωση των περιστατικών όμως παρατηρείται κατά την εφηβεία, με την αναλογία αγοριών και κοριτσιών να είναι 1:5. Μόνο το 5% του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων υπερθυρεοειδισμού απαντάται πριν από την ηλικία των 15 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μια αυτοάνοση διαδικασία (νόσος Graves).  

Ο υπερθυρεοειδισμός, επίσης, οδηγεί σε επιτάχυνση του ύψους και της οστικής ηλικίας κατά την εφηβεία, όμως το τελικό ανάστημα είναι φυσιολογικό. Γενικότερα, πλήττει περισσότερο τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Στα παιδιά συχνά εντοπίζεται δύσκολα, καθώς αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, αν και υπάρχουν κάποια κοινά σημεία και συμπτώματα που μπορείτε να αντιληφθείτε, όπως αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σχολική επίδοση, αϋπνία, ανησυχία, ευερεθιστότητα και οξυθυμία, διογκωμένος θυρεοειδής αδένας, τρέμουλο στα χέρια, αυξημένη όρεξη, αλλά σε συνδυασμό με απώλεια βάρους και διάρροια. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε αυξημένη νευρικότητα, εφίδρωση, διαταραχή της συγκέντρωσης, μυϊκή αδυναμία, καθώς και έντονη ταχυκαρδία.

 

Τι πρέπει να κάνετε

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Ο ενδοκρινολόγος καθορίζει τη θεραπεία με αντιθυρεοειδικά σκευάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και απαιτείται συστηματική παρακολούθηση έως ότου διαπιστωθεί ίαση. Όπως και να έχει, όμως, όταν λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία, ο έφηβος (και ο μετέπειτα ενήλικας) δεν κινδυνεύει και ο θυρεοειδής θα λειτουργεί φυσιολογικά, διότι η θεραπεία είναι ισόβια! Τέλος, επιβάλλεται η παρακολούθηση των όζων, διότι δεν είναι σπάνια η εμφάνιση θηλώδους ή και θυλακιώδους καρκίνου θυρεοειδούς αδένα, ακόμη και στις μικρές ηλικίες. Εάν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σας απασχολεί, μιλήστε με έναν ενδοκρινολόγο το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς στην οικογένεια!

 

Πηγή :  www.imommy.gr

              www.boro.gr

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα εργατικά και προκομμένα μυρμήγκια.
12.11.2018 · From Agoo
50 Θετικές Φράσεις που θα σας βοηθήσουν να Εμψυχώσετε και να Ενθαρρύνετε το Παιδί σας να Δείχνει τον Καλύτερο του Εαυτό.
03.10.2018 · From Agoo
Πρώτες βοήθειες για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας
20.09.2018 · From Agoo
Τα παιδιά δοκιμάζουν καθημερινά, όλα όσα περιβάλλουν τον κόσμο τους. Αυτή η εμπειρία που αποκτούν με την εξερεύνηση είναι μέρος της ανάπτυξής τους .
10.08.2018 · From Elena ketselidou
Γιατί αναπτύσσει το λεξιλόγιο και τη σκέψη των παιδιών, γιατί μέσα απ’ τα έργα του τα παιδιά παίρνουν τα σπουδαιότερα μηνύματα. Είναι διδακτικός χωρίς να χάνει το χιούμορ του, καλλιεργεί τη φαντασία τους και τέλος... Γιατί τα παραμύθια του αρέσουν και σε 'μας!!
23.02.2018 · From Katerina Kytinou
Rate
1 votes
Info
20.07.2016 (20.07.2016)
995 Views
0 Subscribers
All Articles by Katerina Kytinou


Recommend