Photos
Description

Αν πρόκειται σύντομα να βαπτίσετε ένα παιδάκι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιές είναι οι υποχρεώσεις σας όσον αφορά το μυστήριο αλλά και ποιές είναι οι αρμοδιότητες σας ως νονός-νονά. Ο ρόλος του νονού-νονάς είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά την διάρκεια του μυστηρίου όσο και στην μετέπειτα ζωή του παιδιού. Και σίγουρα δεν περιορίζονται μόνο στα έξοδα της βάφτισης! Πρόκειται για μια ευθύνη ουσιαστική και για ένα δέσιμο ισχυρό. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να γνωρίζετε συνοπτικά για το επερχόμενο μυστήριο;

 

 

 Πριν την βάπτιση…

 

 

Οι σύχγρονες υποχρεώσεις του νονού η της νονάς σε συνεργασία με τους γονείς είναι να:

     Κλείσει την εκκλησία στην οποία θα γίνει η βάπτιση.

    Συγκέντρωση των εγγράφων όπως τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. (Μετά τη βάπτιση και μέσα σε 90 μέρες οι γονείς πρέπει να καταθέσουν τη βεβαίωση  του ιερέα για τη βάπτιση στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης.)

    Προσκλήσεις, διακόσμηση - ανθοστολισμός της εκκλησίας,της κολυμπήθρας και του χώρου της δεξίωσης, αν φυσικά ακολουθήσει δεξίωση.

     Γλυκά, μπομπονιέρες που θα μοιραστούν

    Φωτογράφο

    Ανάλογα με τα έθιμα, ο ανάδοχος καλείται να αναλάβει τα έξοδα για το σταυρό, τα βαπτιστικά και πολλές φορές τα έξοδα για τη διακόσμηση/στολισμό της εκκλησίας     ενώ οι γονείς μερικές φορές αναλαμβάνουν το μισό κόστος για τις μπομπονιέρες και τα γλυκά.

    Η παράδοση θέλει τον ανάδοχο να συνοδεύει το παιδί την πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση στην εκκλησία.

    Οι γονείς αναλαμβάνουν σαν δείγμα ευγνωμοσύνης το δώρο του νονού.

 

Οι σύχγρονες υποχρεώσεις του νονού η της νονάς σε συνεργασία με τους γονείς είναι να:

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/baptisi-oi-ipoxrewseis-tou-nonou/nonas-anadoxou.html ]

 

Πριν από την τελετή ο νονός-νονά θα πρέπει να έχει αγοράσει τα βαπτιστικά ρούχα και τον βαπτιστικό σταυρό του παιδιού, καθώς και όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για την τέλεση του μυστηρίου:
 

Λαμπάδα και Τρία μικρότερα κεράκια

Δύο μικρές (για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας) και μία μεγάλη (για να τυλίξετε το μωρό) πετσέτα, καθώς και ένα λευκό σεντόνι

Τα εσώρουχα του παιδιού

Μπουκαλάκι με λάδι

Σαπούνι

Τα μαρτυρικά

Τα βαπτιστικά του μωρού (ρούχα και παπούτσια). Τα βαπτιστικά (εσωτερικά ρουχαλάκια) πρέπει να έχουν λευκό χρώμα. Το λευκό συμβολίζει τη λαμπρότητα και αγνότητα της ψυχής.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, ο νονός-νονά θα πρέπει τρεις μέρες πριν από την ημέρα της βάπτισης, να πάει το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί στον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο, ο οποίος θα το ευλογήσει.

 

 

 

 Κατά την διάρκεια της βάπτισης

 

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο νονός-νονά κρατάει το μωρό στο Νάρθηκα της εκκλησίας για να γίνουν οι κινήσεις που επικυρώνουν την πίστη του. Για να γίνει η επικύρωση αυτή, ο νονός-νονά διαβάζει το Πιστεύω για να αποταχθεί το σατανά και φυσάει τρεις φορές .

 Έπειτα μεταφέρονται στην κολυμπήθρα όπου και θα αλείψει με λάδι το μωρό και μετά την βάπτιση, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά του ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα, θα κάνουν το γύρω της κολυμπήθρας τρεις φορές.

 

 

 

Μετά την βάπτιση

Οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του νονού-νονάς δεν σταματούν μετά το τέλος του μυστηρίου.

3 ημέρες μετά το μυστήριο ο/η  νονός/α καλείτε για το 1ο μπάνιο του παιδιού( ξελάδωμα).   Το νερό απο το μπάνιο καθώς και απο το πλύσιμο των βαπτιστικών πρέπει να χυθεί σε απάτητο χώμα  (μία γλάστρα είναι ότι πρέπει)

Η παράδοση θέλει το/η νονό/α να αναλαμβάνει την ευθύνη να συνοδεύσει το παιδι στην εκκλησία ώστε και να το μεταλάβει 3 συνεχόμενες Κυριακές μετα την βάπτιση.  Τις 2 Κυριακές πρέπει να πάρουν μαζί τους την λαμπάδα  στολισμενη , ενώ την 3η Κυριακή θα πρέπει να την ξεστολίσουν και να την αφήσουν εκει να καεί. Καθ'ολη την διάρκεια της λειτουργείας η λαμπάδα πρέπει να είναι αναμένη και τις 3 Κυριακές .

Σαν πνευματικός πατέρας-πνευματική μητέρα του μωρού οφείλει να αποτελεί παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για το μικρό. Οφείλει να το καθοδηγεί στις αποφάσεις του και να στέκεται δίπλα του σε κάθε στιγμή της ζωής του, έχοντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Είναι σημαντικό η σχέση με το μωρό να αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ νωρίς γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί γονείς επιλέγουν για νονούς στενούς φίλους , ώστε να μπορεί το παιδί τους να είναι σε επαφή με τον πνευματικό του γονιό.

Πέραν όμως από την επικοινωνία που πρέπει να έχει ο νονός με το βαφτιστήρι του, που είναι και το πιο σημαντικό, υπάρχουν ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο του και πρέπει να εκπληρώσει.

Ποιες είναι αυτές; Δώρο στη γιορτή και τα γενέθλια του παιδιού, δώρο στις εορτές των Χριστουγέννων, λαμπάδα και δώρο το Πάσχα.

 Δεν χρειάζεται το δώρο είναι ακριβό, μπορεί να είναι συμβολικό,αρκεί να είναι του νονού!

 

Πηγή: http://www.paidorama.com

http://www.vaptizo.gr

 

 

 

Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Related Articles
Βίντεο κινουμένων σχεδίων κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και της Σεξουαλικής Κακοποίησης
22.12.2016 · From Agoo
Rate
1 votes
Info
29.06.2016 (29.06.2016)
11280 Views
0 Subscribers
All Articles by Agoo


Recommend